Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijlpaal 2 exaFLOPS bereikbaar met ingebruikname supercomputer Aurora

De Aurora supercomputer is na jaren vertraging eindelijk in gebruik genomen door het Argonne National Laboratory van het Amerikaanse ministerie van Energie. In de benchmarktstudies van de Supercomputer Top 500-organisatie heeft de getallenkraker de potentie voor het eerst de mijlpaal van 2 exaFLOPS te passeren.
Aurora supercomputer
© Intel
Intel

De aanvoerder van de Supercomputer Top500-lijst was in juni nog de Frontier van Oak Ridge National Laboratory met een rekenkracht van 1,1 exaFLOPS. Daarmee was dat het eerste systeem dat de exascale-mijlpaal bereikte, door een jaar geleden de Japanse Fukagu (met een rekenkracht van 442 petaFLOPS) te onttronen.

De Aurora had eigenlijk al in 2021 in gebruik genomen moeten worden. De vertraging is het gevolg van productieproblemen bij Intel waardoor de Xeon Phi Sapphire CPU's niet konden worden geleverd. Uiteindelijk zijn er nu 10.624 van deze 'computerblades' geïnstalleerd. Naast deze chips herbergt de Aurora ook nog als eerste supercomputer de door Intel in huis ontwikkelde Ponte Vecchio GPU's.

HPC voor schonere brandstof

Het High Performance Computing (HPC)-systeem zal als eerste worden ingezet voor het rekenen aan nieuwe katalysator-materialen die voor schoner brandstofgebruik moeten gaan zorgen. Daarnaast staan nog vijftien projecten op het programma dat als de preproduction-fase wordt gezien. Gedurende deze fase kan pas de volledige capaciteit worden bereikt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in