Overslaan en naar de inhoud gaan

SURF participeert in Europese exascale supercomputer

SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie voor onderwijs en onderzoek in Nederland, gaat een nieuwe supercomputer bouwen met exascale-capaciteit, samen met de Franse hostingbedrijven GENCI en CEA. In totaal kost het project 542 miljoen euro.
number cruncher
© Shutterstock
Shutterstock

De organisaties werken samen in het Jules Verne consortium. De nieuwe computer met een rekenkracht van meer dan 1 exaflop (1 met 18 nullen floating point operations per seconde) komt te staan bij GENCI in Parijs, een organisatie die al high performance computing (HPC)-diensten levert aan industriële en academische onderzoeksgroepen.

De machine is de tweede exascale-computer in Europa en wordt gebaseerd op Europese hard- en software. De andere exascale-computer staat in Kajaani in Finland.

Nederland levert kleine bijdrage

De Nederlandse overheid draagt 8 miljoen direct bij via het ministerie van Cultuur, Onderwijs en Wetenschappen. EuroHPC - een partnerschap van de EU, Europese landen en private partijen - financiert het project met 271 miljoen euro en de Franse overheid legt de overige 263 miljoen bij. Doordat Nederland een deel van de kosten voor zijn rekening neemt, krijgen Nederlandse onderzoekers direct toegang tot een deel van de rekentijd op de supercomputer.

De nieuwe krachtpatser krijgt een rol in de ontwikkeling van nieuwe materialen, energiebronnen en koolstofarme mobiliteit, zoals zonnecellen, waterstof(katalyse) en windenergie. Ook zetten medische wetenschappers de supercomputer in voor het maken van digital twins van het menselijk lichaam.

De machine wordt in 2025 gebouwd en zal in 2026 operationeel zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in