Overslaan en naar de inhoud gaan

Flexibel werken in het nieuwe normaal

Van de ene op de andere dag dwong COVID-19 miljoenen medewerkers wereldwijd vanuit huis te werken. In veel gevallen heeft dat massale thuiswerken als positief gevolg dat medewerkers productiever zijn en een betere balans vinden tussen werk en privé. De gedwongen veranderingen hebben grote uitdagingen met zich meegebracht, maar ook de mogelijkheid gegeven voor IT en business om eens goed na te denken over onze huidige manier van werken.
werkplek

Bedrijven hebben nu de kans om hun benadering van ‘werk’ te herzien. Zo is het goed mogelijk dat het thuiswerkbeleid moet worden geüpdatet met meer flexibiliteit omtrent de locatie waar, en de tijden en dagen waarop het werk wordt uitgevoerd. Bovendien is het goed om de vastgoed- en IT-kosten onder de loep te nemen en minder te investeren in weinig gebruikte kantoren en on-premise IT en meer in co-workinglocaties of professionele technologie voor thuis.

Flexibel werken: ruimtes

Voor de IT-manager betekent deze ontwikkeling dat de aandacht voor IT-middelen verschuift van de werkplek op kantoor naar de werkplek thuis. Daarbij zien we drie belangrijke trends:

  • Professionele set-ups voor thuis Thuiswerken is inmiddels veranderd in een lange-termijntrend en de geïmproviseerde set-ups van medewerkers veranderen langzaam in professionelere thuiswerkruimtes die zijn uitgerust met kwalitatieve technologie, zoals headsets, webcams, speakerphones en next-generation dekstoptelefoons. Deze technologie is nodig om effectief te werk te gaan.
  • Co-workinglocaties Dit soort locaties zouden volgens voorspellingen voor de coronalockdown wereldwijd met meer dan 40 procent toenemen en bieden meer keuze en flexibiliteit voor medewerkers. Ze hebben echter ook de juiste IT-middelen en connectiviteit nodig, wat op het bord van de IT-afdeling ligt.
  • Satellietkantoren Onderzoek van Gartner toont aan dat 13 procent van de CFO’s al kostenverlaging heeft gerealiseerd op het gebied van vastgoed. In plaats van grote kantoren te gebruiken die zich midden in de stad bevinden, is het goed om kleinere ‘satelliet’-kantoren te overwegen die verspreid zijn over meerdere locaties en talent aantrekken dat niet in de stad wil wonen of geen behoefte heeft om naar de stad af te reizen.

Flexibel werken: technische ondersteuning

Het ondersteunen van managers met nieuwe technologieën voor het beheer van flexibel personeel zal essentieel zijn. Denk hierbij aan investering in skills en communicatie- en samenwerkingstools die nodig zijn om teams te monitoren en met ze in contact te blijven.

Ook zullen managers een belangrijke rol spelen in de integratie van je bedrijfscultuur in je digitale bedrijfsvoering. Op die manier komen medewerkers dagelijks met de bedrijfscultuur in contact, ongeacht waarvandaan ze werken.

Flexibiliteit en vrijheid

In 2020 en daarna moeten werkplekken keuzes faciliteren voor mensen – ruimtes om samen te werken, na te denken, te creëren of gewoon even met anderen te praten. Flexibel werken zorgt voor meer keuzemogelijkheden dan ooit. Wanneer, waar en hoe medewerkers aan de slag gaan zou er niet meer toe moeten doen als ze uitgerust zijn met optimale technologie en communicatieoplossingen die productiviteit en samenwerking stimuleren. Deze middelen creëren consistente, professionele ervaringen voor iedere medewerker, waardoor werk niet een vaste plek is, maar iets dat ze doen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee