Overslaan en naar de inhoud gaan

Derde van IT-mkb'ers was voor coronacrisis niet klaar voor massaal thuiswerken

Een relatief groot deel van de IT-sector binnen het mkb was voor de crisis niet goed voorbereid op massaal thuiswerken. Volgens onderzoek van Capterra onder 482 mkb-bedrijven had een derde van deze sector destijds niet de benodigde programma's en tools als laptops om (massaal) te kunnen telewerken. Van alle mkb'ers was dat 54 procent.
Thuiswerken
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Inmiddels wordt in het mkb massaal thuisgewerkt, blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 54 procent van de respondenten uit het mkb werkt nu iedere dag thuis. Voor 67 procent is dat bovendien de eerste keer: normaal gesproken werken deze mensen alleen maar op kantoor. 35 procent zegt zijn werk niet vanuit huis uit te kunnen voeren, 1 procent zegt geen toestemming te hebben van de werkgever om thuis te werken.

54 procent van de IT-sector zegt in het onderzoek geen nieuwe technologie aan te hebben geschaft om het thuiswerken mogelijk te maken. 35 procent moest dat wel, 11 procent is dat nog van plan. 

De tools die het meest gebruikt worden, zijn videconferentiesoftware als Slack, Google Hangouts of Zoom, chatdiensten als Microsoft Teams en Discord en IT-securitytools als VPN-software, antiviruspakketten en firewalls. 

Weinig securityvoorschriften

Opvallend is dat veel bedrijven weinig bezig zijn met security, terwijl er wel veel gebruik wordt gemaakt van privé-apparatuur. Maar liefst 46 procent van de mkb'ers zegt dat er op privé-apparatuur wordt gewerkt. 36 procent heeft hier zakelijke apparatuur voor. Maar slechts minder dan een kwart van de werknemers heeft ook speciale securityvoorschriften ontvangen.

Werkgevers hebben wel over andere onderwerpen richtlijnen uitgegeven. Deze zijn bijvoorbeeld gericht op de werktijden (32 procent), samenwerkingstools (28 procent) en het evenwicht tussen werk- en privéleven (26 procent). 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in