Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland energiezuiniger door thuiswerken en cloudgebruik

De omschakeling voor veel Nederlanders naar thuiswerken betekent meer leunen op de digitale infrastructuur, inclusief datacenters. Uit de nieuwste editie van het rapport ‘State of the Dutch Data Centers’ blijkt dat hierbij het energieverbruik van Nederland 10 procent lager ligt dan voorheen. Het thuiswerken van 55 procent van de beroepsbevolking heeft een duidelijke duurzaamheidswinst, luidt één van de bevindingen in dat rapport.
AMS3 en AMS4 van Equinix
© Equinix
Equinix

Naast het 10 procent lagere energieverbruik in Nederland is ook sprake van minder CO2-uitstoot; tot nu toe 5 megaton minder. Hierbij is het stroomverbruik van de datacenters zelf wel toegenomen, maar relatief weinig: 1 tot 4 procent. Dit blijkt uit het jaarlijkse marktrapport, getiteld ‘Go Digital, Act Sustainable’ dat brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) vandaag presenteert tijdens een online-kennisevenement.

Groen energiegebruik

Het marktrapport over duurzaamheid valt samen met de zesde editie van het jaarlijkse rapport ‘State of the Dutch Data Centers’. Twee ontwikkelingen die wereldwijd belangrijk zijn, komen samen in datacenters: digitalisering en de energietransitie. Terwijl internationaal steeds meer gebruik wordt gemaakt van datacenters en er veel meer dataverkeer wordt uitgewisseld, staat deze digitaliseringstrend niet haaks op duurzaamheid. "Uit onderzoek blijkt dat hoewel tussen 2010 en 2018 de werklast van alle datacenters wereldwijd vervijfvoudigde en het dataverkeer vertienvoudigde, het wereldwijde elektriciteitsverbruik met slechts 5% steeg", aldus de DDA nu in de persverklaring bij het nieuwe marktrapport over duurzaamheid.

De brancheorganisatie meldt daarbij dat 86 procent van de eigen leden groene energie gebruikt. "In de Metropoolregio Amsterdam, waar 74 procent van de DDA-datacenters is gevestigd, is dit zelfs al 99 procent." De leden verwachten dat het gebruik van groene energie tegen 2025 op 92 procent ligt. In te Metropoolregio Amsterdam zal naar verwachting over vijf jaar de 100 procent worden bereikt.

Stroomverbindingen wel uitdaging

De aanbieders in de datacentersector zien energieverbruik - en verhoging van de energie-efficiëntie - wel als voornaam probleem. De belangrijkst geachte uitdagingen zijn het vinden van nieuwe klanten, het aantrekken van geschikt personeel en het zien te beschikken over voldoende stroomverbindingen. “Het belang van datacenters wordt steeds duidelijker gevoeld, zeker tijdens de Covid-19 lockdowns, maar ook door de jarenlange succesvolle groei van de sector’, zegt DDA-directeur Stijn Grove.

De vraag naar datacenterdiensten blijft stabiel blijft toenemen, ook nu in coronatijden. De totale vloeroppervlakte van datacenters is landelijk met 10 procent gegroeid. De 189 colocatie-datacenters die Nederland telt, beslaan gezamenlijk nu 378.000 vierkante meter aan datavloer.

Bouwstop en groeipad

De vorig jaar afgekondigde bouwstop door de gemeente Amsterdam en Haarlemmermeer zou inmiddels geen impasse meer zijn. Begin komende maand worden nieuwe beleidsstukken ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraden. “We zijn positief gestemd en blij dat er in de regio Amsterdam nu een duidelijk groeipad richting de toekomst ligt,” verklaart Grove. ‘’De reeds volledig geëlektrificeerde datacentersector laat zien hoe groei op een duurzame manier kan plaatsvinden, waarbij de sector hard blijft verder werken aan hogere energie-efficiëntie en hergebruik van restwarmte.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in