Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vlaamse overheid wil thuiswerken normaliseren'

De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bart Somers, wil dat ambtenaren ook na de coronacrisis massaal kunnen thuiswerken. Dat moet voortaan de norm worden, bericht dagblad De Morgen. Het gaat niet om verplicht thuiswerken, maar om een mix op basis van geplande activiteiten.
HP-laptop
© HP
HP

"Het is tijd dat we afstappen van de zeer klassieke kijk waarbij werken gelijkstaat met op het kantoor aanwezig zijn", zegt Somers in gesprek met de Belgische krant. "Het zijn de prestaties die tellen. Op dat vlak heeft de coronacrisis voor een grote psychologische omwenteling gezorgd op de werkvloer."

Minder verkeer en kantoorruimte

De minister van de liberale partij Open Vld wijst op een recente enquête onder bijna 7000 Vlaamse ambtenaren die thuiswerken. Meer dan 70 procent van de respondenten zegt dat het goed lukt om werken en de privésituatie op elkaar af te stemmen.

Somers ziet vooral voordelen als het overheidspersoneel blijft thuiswerken. Ambtenaren zijn dan minder tijd kwijt aan reizen en dat betekent ook dat het minder druk is in het verkeer. Ook heeft de overheid dan minder kantoorruimte nodig en dat scheelt geld. Onbekend is hoeveel kosten dat bespaart en ook of dat opweegt tegen mogelijke kosten voor voorzieningen zoals betere IT-security en beheer op afstand. 

Nieuwe richtlijn

Het zou niet de bedoeling zijn om mensen te verplichten hun werk vanuit huis te doen. De minister werkt aan een brief met nieuwe richtlijnen rond thuiswerken. Hij heeft ook 1,7 miljoen euro uitgetrokken voor e-learning onder ambtenaren. Die kunnen zich dan ook ontwikkelen als ze thuis werken. Ook leidinggevenden krijgen ontwikkelmiddelen aangereikt; om hun werknemers op afstand te begeleiden en coachen. Eerder heeft Somers al 2 miljoen euro vrijgemaakt voor gelijksoortige projecten bij lokale besturen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in