Overslaan en naar de inhoud gaan

Amazon geeft koelwater datacentra terug

Amazon Web Services (AWS) belooft in 2030 al het water dat het gebruikt voor zijn datacenters weer aan te vullen. Amazon treedt met de belofte in de voetsporen van branchegenoten Google en Microsoft. In totaal zouden de bedrijven zelfs meer water terug willen leveren dan ze gebruiken.
Koelwater datacentrum
© Shutterstock
Shutterstock

AWS kondigde tijdens de re:Invent-conferentie in Las Vegas aan in 2030 'waterpositief' te willen zijn. Wat waterpositief precies inhoud, is niet duidelijk, afgezien van het feit dat er meer water uitkomt dan er in gaat. Bedrijven kunnen daarvoor regenwater opvangen of afvalwater zuiveren om het vervolgens terug te leveren aan de gemeenschap.

Datacenters gebruiken grote hoeveelheden water voor de koeling van de servers. AWS zegt gemiddeld per kilowattuur aan elektriciteit een kwart liter water te gebruiken. Google stelde vorige week dat alle datacenters van dat bedrijf wereldwijd 16,3 miljard liter water gebruiken in een jaar.

"Watertekort is een belangrijk probleem in de hele wereld en onze aankondiging vandaag over 'waterpositief' zijn, betekent dat we ons vastpinnen op ons aandeel in de oplossing van dit snel groeiende probleem", zei Adam Selipsky, CEO van AWS. Amazons cloudtak zegt nu al voor 20 datacenters gebruik te maken van gezuiverd afvalwater. Maar dat aantal uitbreiden is lastig in regio's waar de nutsbedrijven niet op het ontvangen van gerecyled water zijn ingesteld, zegt Amazon.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in