Overslaan en naar de inhoud gaan

Samsung kiest lager prijspeil voor betere vouw- en klapsmartphones

Samsung heeft de Galaxy Z Fold 3 en Galaxy Z Flip 3 geïntroduceerd als zijn nieuwste smartphones met flexibele schermen. De Fold vouwt open als een boek, waar de Flip openklapt. Beide toestellen zijn aanzienlijk goedkoper dan hun voorgangers én bieden betere specificaties. Samsung hoopt dat de scherpere prijs-kwaliteitsverhouding zich gaat uitbetalen in hogere verkoopaantallen.

De vouwbare Galaxy Z Fold 3 krijgt een adviesprijs van 1799 euro en is hiermee tweehonderd euro goedkoper dan de Z Fold 2 uit 2020. Die had namelijk een adviesprijs van 1999 euro. Samsungs klapsmartphone Galaxy Z Flip 3 begint bij 1049 euro en dat is aanzienlijk voordeliger dan de 1299 euro die de Galaxy Z Flip 5G vorig jaar moest opbrengen.

De lagere prijzen maken de nieuwe smartphones voor een groter publiek toegankelijker, al blijven ze duurder dan reguliere topsmartphones. Zo kosten de Apple iPhone 12 en Samsung Galaxy S21 allebei zo'n 799 euro - al lagen de officiële adviesprijzen wat hoger.

Vouwbaar tot dusver niet in trek

Samsung hoopt dat scherpe prijsstelling van zijn nieuwste generatie smartphones met vouwbare of inklapbare schermen gaat resulteren in hogere verkoopcijfers. De twee typen toestellen zijn nu nog weinig in trek. Onderzoeksbureau Canalys liet in september 2020 weten dat de originele Fold in een periode van meerdere maanden tot dan slechts 400.000 keer verkocht was. De goedkopere Z Flip was met 600.000 verkochte exemplaren de populairste vouwbare telefoon van allemaal.

Volgens Canalys maakten vouwbare toestellen in 2019 en 2020 gezamenlijk slechts 0,14 procent uit van de totale verkopen op de smartphonemarkt. AG Connect schreef in 2019 een achtergrondartikel over de geflopte start van vouwbare smartphones.

Experts wijten de tot dusver lage verkoopcijfers met name aan de hoge prijzen maar ook aan de specificaties van de toestellen. Die zijn op sommige vlakken minder dan van normale premium smartphones. Interessant is daarom dat Samsung zijn nieuwe Z Fold 3 en Z Flip 3 betere specificaties geeft en toch lagere adviesprijzen hanteert. Dit zou kunnen omdat de kostprijs van de smartphones lager is, of misschien neemt de fabrikant genoegen met een lager winstmarge. 

Betere specificaties en steviger scherm

De Z Fold 3 en Z Flip 3 hebben een krachtigere processor, zijn beter water- en stofbestendig met een IPX8-certificering en hebben een steviger scharnier dat volgens Samsung probleemloos 200.000 keer open- en dichtvouwt. De grootste verbetering zit echter in de schermen van de smartphones. De flexibele schermen van voorgaande Galaxy-toestellen waren van plastic met een dunne glazen toplaag en daarom relatief gevoelig voor kras- en valschade. Samsung claimt dat een nieuwe beschermlaag van PET en Corning Gorilla Glass Victus een 80% steviger hoofdscherm oplevert dat tegen krassen en een val kan.

Andere schermverbeteringen zijn een groter secundair meldingenscherm op de klapsmartphone Z Flip 3 en ondersteuning voor een drukgevoelige styluspen voor de vouwbare Z Fold 3. Beide smartphones gebruiken 120 Hz oled-schermen, waardoor het beeld soepeler oogt dan de 60 Hz-schermen van oudere smartphones. Tot slot claimt Samsung de Android-software van de toestellen geoptimaliseerd te hebben voor de verschillende schermen. De smartphones krijgen vier jaar software-updates en komen 27 augustus uit in Nederland. 

Beperkte concurrentie

Het totale marktassortiment van vouw- en klapsmartphones is nog klein. Huawei verkoopt (alleen in China) een prijzige vouwsmartphone, Motorola's nieuwste klaptelefoon dateert uit de herfst van 2020 en de vouwsmartphone van Royole is duur en beperkt verkrijgbaar. Merken als Xiaomi en Oppo experimenteren met smartphones met een scherm dat uitrolt via een motortje, maar hebben nog geen commerciële toestellen aangekondigd.

Microsoft bracht vorig jaar de Surface Duo uit, een vouwbare telefoon die het echter doet met twee reguliere schermen. Dat 1565 euro kostende toestel kreeg slechte recensies en flopte vanwege de matige prijs-kwaliteitverhouding. De Surface Duo 2 met - volgens geruchten - een vergelijkbaar ontwerp maar beduidend betere hardware zou later dit jaar verschijnen. Een adviesprijs is nog niet bekend.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in