Innovatie & Strategie

Personal Tech
Samsung Galaxy Fold

Waarom de opvouwbare smartphone nog geen aanrader is

De eerste opvouwbare toestellen komen eraan, maar er zijn nog allerlei obstakels.

© Samsung
12 augustus 2019

Een smartphone die uitklapt tot een tablet is al jaren dé droom van (een deel van de) gebruikers en fabrikanten. Begin dit jaar kondigden Samsung en Huawei de eerste toestellen aan, maar die zijn nog steeds niet te koop. Hoe komt dat en wat kunnen we in de nabije toekomst verwachten van de opvouwbare smartphone?

’s Werelds eerste opvouwbare smartphone werd in november vorig jaar aangekondigd door Royole, een naam die vermoedelijk geen belletje doet rinkelen. Het bedrijf maakt al jaren flexibele schermen voor allerlei apparaten en zette zo’n vouwbaar display in zijn FlexPai-smartphone. Die kwam begin dit jaar uit voor omgerekend 1100 euro en is vooral bedoeld voor ontwikkelaars. Kenners vinden het toestel niet ‘af’ genoeg voor consumenten.

Samsung Galaxy Fold

De eerste vouwbare telefoon voor het grote publiek werd eind februari door Samsung aangekondigd. Met veel bombarie onthulde het bedrijf de Galaxy Fold, een 4,6 inch smartphone die als een boek uitklapt tot een 7,3 inch tablet. Het publiek klapte enthousiast, de topman op het podium glunderde. Na een gelikte promotievideo en een geslaagde demonstratie op het podium vertelde hij waar iedereen op wachtte: de prijs en beschikbaarheid. En toen viel de zaal stil, gevolgd door gemompel en zelfs een zacht boegeroep. Met 1980 dollar was de Fold duurder dan veel mensen hoopten. Daar kon de snelle release in april weinig aan veranderen. In Nederland zou de Fold in mei verschijnen voor 2020 euro.

Een paar dagen na Samsung kondigde ook Huawei zijn opvouwbare toestel aan, de Mate X. De smartphone heeft schermen van 6,38 en 6,6 inch en klapt uit tot een 8 inch tablet. Huawei, jarenlang bekend van zijn goedkopere apparaten, durfde zelfs hoger te gaan dan Samsung. De adviesprijs van de Mate X is 2299 euro. Hij zou in juni, juli of uiterlijk augustus uitkomen, beloofde de Chinese fabrikant.

Waar blijft de Fold?

Spoel door naar 9 augustus en de Galaxy Fold is nog nergens te koop. Daags voor de releasedatum in april schreven Amerikaanse media dat hun reviewexemplaren binnen enkele dagen stuk gingen. Dit veroorzaakte zo’n ophef dat Samsung geen andere keuze had dan de lancering uit te stellen. Na maanden van tests en verbeteringen maakte de fabrikant onlangs bekend dat de stevigere Fold in september moet uitkomen. Op welke dag houdt het bedrijf nog voor zich. Of de smartphone volgende maand ook in Nederland verschijnt? Een woordvoerder kan het niet zeggen. Komt het toestel hier überhaupt nog uit? Geen commentaar.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!