Overslaan en naar de inhoud gaan

Google presenteert eigen Tensor-SoC voor Pixel 6-smartphone

Google lichtte gisteren vast een tipje op van de sluier over de nieuwe Pixel 6-serie smartphones die later dit jaar wordt gepresenteerd. De nadruk bij deze preview lag op de nieuwe system-on-a-chip (SoC) die Google zelf heeft ontworpen.
Pixel 6
© Google
Google

De SoC die het hart gaat vormen van de Pixel 6-serie heeft de naam Tensor gekregen, een verwijzing naar de TensorFlow-library waarmee Google zijn eigen machinelearningprojecten aanstuurt. Kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) krijgen dan ook een belangrijke rol in de nieuwe smartphone, belooft Google. Dat zou niet zo goed zijn gelukt zonder de inbreng van eigen technologie die met de Tensor-SoC mogelijk werd. Google neemt dus afscheid van Qualcomm als leverancier van de Snapdragon-chip als kern van de smartphone.

Hoe ver dat afscheid strekt, is trouwens nog niet helemaal duidelijk. Tensor bevat verschillende componenten waarbij de ML-verwerking duidelijk van Google zelf komt. Maar of Google ook verantwoordelijk is voor andere elementen op de chip zoals de centrale processor (CPU), de grafische verwerking (GPU) en de communicatiechips, is onduidelijk.

De nieuwe capaciteiten van de Pixel 6 komen vooral tot uiting in spraakherkenning en taalverwerking. "AI is de toekomst van ons innovatiewerk, maar het probleem was dat we aanliepen tegen de beperkingen van de computerverwerking", schreef Rick Osterloh, verantwoordelijk voor de Pixel-hardware, gisteren in een blog. "Daarom zijn we begonnen aan het bouwen van een technologieplatform voor mobiel dat ons in staat stelt de meest innovatieve AI en machine learning aan onze Pixel-gebruikers aan te bieden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in