Overslaan en naar de inhoud gaan

Nokia gaat voor repareerbaarheid, in samenwerking met iFixit

Smartphonemerk Nokia benadrukt voor zijn nieuwste toestel dat het 'repareerbaarheid in de kern' heeft. De G22 is gemaakt met niet alleen 100% gerecycled plastic, maar ook ontworpen zodat gebruikers het gemakkelijk kunnen repareren. Daarvoor heeft Nokia-eigenaar HMD Global een samenwerking met reparatiebedrijf iFixit opgezet.
repareerbare smartphone
© iFixit
iFixit

CEO Kyle Wiens van iFixit verklaart opgetogen te zijn over deze nieuwste partner. Zijn bedrijf biedt nu vóór de komst van de Nokia G22 al reparatiehandleidingen online aan. HMD Global, een Fins bedrijf dat de Nokia-naam in licentie heeft van het oorspronkelijke telecombedrijf, heeft de G22 nu net aangekondigd. Dat toestel kan nog langer meegaan, aldus de leverancier, doordat verschillende componenten zijn te vervangen.

Productie naar Europa brengen

Dit betreft dan bijvoorbeeld het scherm, de oplaadaansluiting en de ingebouwde accu. HMD Global werkt samen met iFixit om te zorgen voor goede beschikbaarheid van betaalbare onderdelen. Deze zouden dan enkele tientjes moeten kosten. Naast de G22 geldt dit ook voor de nu onthulde toestellen C32 en C22, die wat goedkoper zijn maar ook wel mikken op repareerbaarheid en duurzaamheid.

Naast die drie nieuwe Nokia-smartphones kondigt HMD Global ook aan dat het stappen zet om zijn productie naar Europa te brengen. Het gaat daarbij om fabricage van 5G-toestellen, die het Finse bedrijf tot op heden doet in Oosterse productielanden als China, Taiwan, India en Vietnam. Dit is mede vanuit het verleden van Nokia zelf maar ook de voorgeschiedenis bij Microsoft. Laatstgenoemde heeft ooit de smartphonetak van Nokia overgenomen, toen ten behoeve van Windows Phone.

Microsoft, Android en Foxconn

Uiteindelijk is Nokia alsnog overgegaan op het dominante smartphonebesturingssysteem Android, afkomstig van Google. HMD Global heeft later die smartphone-activiteiten, inclusief een productiefaciliteit in Vietnam, overgenomen en voor mobiele telefoons de rechten verkregen op de bekende Nokia-naam. De belangrijkste eigenaar van HMD Global is de Taiwanese zakenman Terry Gou die ook eigenaar is van de Aziatische elektronicaproductiereus Foxconn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in