Overslaan en naar de inhoud gaan

Reparatie smartphone moet zeker vijf jaar mogelijk zijn, wil EU verplichten

De Europese Commissie heeft een conceptregulering gepubliceerd waarin de producenten van digitale apparatuur zoals smartphones, tablets en draadloze telefoons verplicht worden reparatie mogelijk te maken tot minimaal vijf jaar nadat de apparatuur niet meer wordt verkocht. Het doel is de sector tot meer duurzaamheid te dwingen.
smartphone repair
© Shutterstock
Shutterstock

In het concept stelt de EC dat nu smartphones en dergelijke vaak prematuur door gebruikers worden afgedankt. Ook worden ze "niet voldoende gebruikt of gerecycled", lichtte Arstechnica uit het voorstel. Het kost veel energie om nieuwe toestellen te maken en bovendien blijven veel zeldzame materialen die zijn verwerkt in de toestellen ongebruikt, bijvoorbeeld doordat mensen oude toestellen thuis bewaren. De auteurs stellen dat als de levensduur van de apparatuur met vijf jaar kan worden verlengd bovenop de twee, drie jaar die ze nu mee gaan, dit gelijk zou staan aan vijf miljoen auto's minder op de weg.

Ook wil de EC dat de producenten werk maken van betere accu's, die na 1000 laadcycli nog steeds 80% van hun capaciteit kunnen leveren. Of ze moeten zorgen dat accu's goed vervangen kunnen worden.

Gedetailleerde reparatie-instructies

Maar bezitters van dergelijke apparatuur moeten vooral ook reserveonderdelen als beeldschermen, laadschuifjes voor geheugen en SIM-kaarten, microfoons, oplaadpoorten en scharnieren kunnen krijgen. Verder moeten de instructies hoe de apparatuur te repareren is nog zeven jaar nadat voor het laatst geadverteerd is voor de toestellen beschikbaar en bruikbaar zijn voor een groep professionele reparatie-aanbieders. Die instructies moeten zeer gedetailleerd zijn, met uitvergrote afbeeldingen en bedradingsschema's. Ook moet de software beschikbaar zijn die nodig is voor het uitvoeren van reparaties en het autoriseren van afgesloten onderdelen. 

Producenten moeten ook beveiligingsupdates bieden voor de software gedurende ten minste vijf jaar en functionele updates gedurende drie jaar. Beide moeten ook hooguit vier maanden worden uitgebracht nadat de leverancier van het besturingssysteem de patches daarvoor heeft uitgebracht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in