Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft toont reparatiegemak van Surface Laptop voor scholen

De relatief goedkope Surface Laptop SE, bedoeld voor gebruik in het onderwijs, wordt door maker Microsoft aangeprezen als gemakkelijk te demonteren en repareren. Eindgebruikers kunnen de Windows 11-laptop zelf uit elkaar halen en van nieuwe onderdelen voorzien. Om dit duidelijk te maken, liet Microsoft zelf een ontleding van zijn product zien.
Surface-laptop voor schoolgebruik
© Microsoft
Microsoft

De uiteenlopende tablets en laptops in de Surface-lijn hebben in het verleden nogal eens slechte scores gehaald in keuringen van reparatiebedrijf iFixit. Microsoft heeft daarbij het eerdere voorbeeld van Apple gevolgd, die zijn dunne MacBooks en iPads intern vastlijmde en componenten zoals geheugen soldeerde aan het moederbord. De Surface Laptop SE moet hier een eind aan maken.

Duurzaamheidsdruk en schoolmarkt

Net zoals Apple komt ook Microsoft wat terug op de trend om apparaten dun, dunner, dunst te maken en daarbij voor integratie te kiezen en componenten vastzetten met lijm of soldeersel. Deze ommekeer gebeurt ook onder druk van publieke opinie én van politieke vereisten. De voor onderwijsgebruik bedoelde Surface Laptop SE komt tegemoet aan wensen voor betere repareerbaarheid.

Daarmee wil Microsoft het ook opnemen tegen goedkope laptops die van uiteenlopende pc-fabrikanten komen maar die het browserbesturingssysteem Chrome OS van Google draaien. Deze Chromebooks genieten enige populariteit in de onderwijswereld, inclusief Microsofts en Google's thuismarkt de Verenigde Staten. Ook de coronacrisis heeft bijgedragen aan groei voor Chromebooks. Eerdere pogingen van Microsoft om met een instap-Surface marktterrein te veroveren (of heroveren) zijn geen doorslaand succes gebleken.

Instaphardware

De Surface Laptop SE is qua interne componenten wel op niveau met Chromebooks die zich in dezelfde prijsklasse bevinden. Het 11,6 inch Microsoft-apparaat geeft voor zo'n 250 dollar een dualcore Intel Celeron-processor, 4GB geheugen en 64GB aan opslagruimte. Upgrade-opties voor deze basisconfiguratie zijn beschikbaar, maar die bieden weinig verbetering in de prestaties van de hardware. Het punt van repareerbaarheid biedt meer onderscheidend vermogen; scherm, accu, toetsenbord en zelfs het moederbord zijn 'onsite' bij eindgebruikers te repareren of vervangen.

Microsoft showt zelf hoe makkelijk zijn Surface Laptop SE is te demonteren en te repareren:

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in