Overslaan en naar de inhoud gaan

MacBook-accu makkelijker te vervangen

De nieuwe Apple MacBook Pro 14 en 16 inch zijn beter demonteerbaar om onderdelen te vervangen. Dat blijkt uit een teardown door het gerenommeerde reparatiebedrijf iFixit. Zo kunnen technisch onderlegde gebruikers met de juiste tools de accu vervangen zonder dat de laptop tegensputtert.
© iFixit
iFixit

Met het vernieuwde ontwerp komt Apple de wensen van gebruikers en overheidstoezichthouders tegemoet. Zij storen zich al langer aan Apple's keuze om de accu's in zijn MacBooks vast te lijmen aan de behuizing, waardoor vervanging praktisch gezien onmogelijk is. De keuze om de laptops dunner te maken, beperkt de levensduur van de dure apparaten, zo luidt de kritiek.

Uit de teardown van iFixit blijkt dat de splinternieuwe MacBook Pro 14 en 16 met Apple's eigen M1-processors een andere interne constructie hebben dan hun voorgangers met Intel-chips. Dit nieuwe inwendige van de laptops is eenvoudiger uit elkaar te halen. De accu is daarna los te halen en te vervangen door een identieke accu. Eenmaal weer in elkaar gezet, werkt de laptop volledig naar behoren, zonder waarschuwing dat er met een onderdeel geknoeid is. Voorheen is dat bij bijvoorbeeld iPhones wel voorgekomen, waardoor vervangende onderdelen als minder betrouwbaar worden neergezet.

Niet alles werkt na vervanging

Verschillende andere onderdelen van de nieuwe MacBook Pro's zijn ook te vervangen, al werken ze daarna niet meer volledig naar behoren. Na een schermvervanging functioneert de True Tone-functie voor een mooier scherm niet meer, bijvoorbeeld. Wie de Touch ID-vingerafdrukscanner vervangt, kan het nieuwe exemplaar helemaal niet gebruiken. Onderdelen als de ventilatoren en luidsprekers zijn wel - lastig - te vervangen. 

In de onderstaande video toont iFixit aan hoe het de MacBook Pro's uit elkaar haalt en welke onderdelen er allemaal in de laptops zitten.

Nieuwe MacBooks met oud ontwerp 

Apple presenteerde de nieuwe MacBook Pro's medio oktober en geeft de laptops een vertrouwd ontwerp, wat leentjebuur speelt bij oudere MacBooks; deels teruggaand naar vorig decennium. Na jaren van afwezigheid keren bijvoorbeeld de HDMI-poort en rij met F-toetsen terug in de dure laptops. De MagSafe-oplaadpoort maakt ook zijn rentree, al gaat het opladen sneller dan op oude MacBooks. 

De nieuwe MacBook Pro's voeren ook echte vernieuwingen door. Zo hebben de laptops nieuwe Apple M1-processors en een uitkeping in het scherm. Die notch leidt vooralsnog echter vooral tot praktische problemen, waardoor Apple zich eind oktober genoodzaakt voelde om een oplossing uit te brengen voor de notch-bugs waar gebruikers tegenaan lopen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in