Innovatie & Strategie

Personal Tech
iPhone 4S accu

iPhone weert vreemde accu

Apple blijkt een softwareslot op de accu's te hebben geactiveerd.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Alan Levine
9 augustus 2019

Apple blijkt een softwareslot op de accu's te hebben geactiveerd.

De nieuwste iPhones accepteren niet meer zonder slag of stoot een nieuwe accu die niet door een officiële reparatieafdeling van Apple is geplaatst.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van iFixit. Bij het ongeautoriseerd plaatsen van een andere accu verschijnt er een waarschuwing van 'Battery health' in de instellingen. De melding verschijnt niet alleen wanneer er een accu van derden wordt geïnstalleerd maar ook wanneer de vervanger een echte en goedwerkende Apple-accu is.

Apple heeft een softwareslot aangebracht, vergelijkbaar met een SIMlock waarmee een smartphone niet met een vreemde SIM-kaart kan worden gebruikt. De accu en de iPhone zijn daardoor gekoppeld. Door een andere accu te plaatsen herkent de software de accu niet meer en wordt de melding geactiveerd.

Volgens iFixit bevat de accu een microcontroller van Texas Instruments die de status en andere gegevens aan de iPhone doorgeeft. Vermoedelijk zorgt deze ook voor de authenticatie. Alleen een Apple Genius en Apple Authorized Service Provider kan een andere accu paren met de smartphone. iFixit constateerde overigens dat de smartphone gewoon werkt met de 'vreemde' accu.

De eerste reacties op het nieuws waren dat Apple opnieuw een manier van gedwongen winkelnering voor  heeft verzonnen. Maar de intenties zijn waarschijnlijk nobeler. Recent zijn gevallen geconstateerd van frauduleuze bedrijfjes die oude iPhone-accu's pimpen en ze als nieuw verkopen. Ook zijn er derden die goedkope iPhones accu's maken die een mogelijk veiligheidsrisico vormen.

Het softwareslot is door iFixit aangetroffen op de iPhone XR, XS en XS Max.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.