Overslaan en naar de inhoud gaan

iPhone weert vreemde accu

De nieuwste iPhones accepteren niet meer zonder slag of stoot een nieuwe accu die niet door een officiële reparatieafdeling van Apple is geplaatst.
iPhone 4S accu
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van iFixit. Bij het ongeautoriseerd plaatsen van een andere accu verschijnt er een waarschuwing van 'Battery health' in de instellingen. De melding verschijnt niet alleen wanneer er een accu van derden wordt geïnstalleerd maar ook wanneer de vervanger een echte en goedwerkende Apple-accu is.

Apple heeft een softwareslot aangebracht, vergelijkbaar met een SIMlock waarmee een smartphone niet met een vreemde SIM-kaart kan worden gebruikt. De accu en de iPhone zijn daardoor gekoppeld. Door een andere accu te plaatsen herkent de software de accu niet meer en wordt de melding geactiveerd.

Volgens iFixit bevat de accu een microcontroller van Texas Instruments die de status en andere gegevens aan de iPhone doorgeeft. Vermoedelijk zorgt deze ook voor de authenticatie. Alleen een Apple Genius en Apple Authorized Service Provider kan een andere accu paren met de smartphone. iFixit constateerde overigens dat de smartphone gewoon werkt met de 'vreemde' accu.

De eerste reacties op het nieuws waren dat Apple opnieuw een manier van gedwongen winkelnering voor  heeft verzonnen. Maar de intenties zijn waarschijnlijk nobeler. Recent zijn gevallen geconstateerd van frauduleuze bedrijfjes die oude iPhone-accu's pimpen en ze als nieuw verkopen. Ook zijn er derden die goedkope iPhones accu's maken die een mogelijk veiligheidsrisico vormen.

Het softwareslot is door iFixit aangetroffen op de iPhone XR, XS en XS Max.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in