Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple frustreert reparatie Macs door derden

De hardware van Apple's MacBook Pro-laptops wordt ook qua reparaties beschermd door een softwarecontrole die niet iedereen mag uitvoeren. De benodigde diagnostische software is bedrijfseigen en niet beschikbaar voor willekeurige partijen. Interne Apple-documenten hierover zijn nu uitgelekt.
MacBook Pro met Touch Bar
© Apple
Apple

Onafhankelijke reparateurs worden door nieuwe softwarediagnostiek voor Apple-hardware in wezen buiten spel gezet. Na hardwarewerk is bij MacBook Pro-modellen met de T2-beveiligingsprocessor nog een softwarematige stap vereist. Het niet uitvoeren daarvan levert een niet-werkend systeem op, en dus een onvolledige reparatie. Dit staat vermeld in documentatie die is verspreid onder geautoriseerde serviceproviders die zijn aangesloten bij Apple.

Componentencontrole

Deze informatie is uitgelekt naar de Amerikaanse Apple-nieuwssite MacRumors. De T2-chip is een Apple-eigen ARM-processor die is verwerkt in de 2018-modellen van de MacBook Pro, en ook in de iMac Pro. Deze Mac-systemen functioneren niet meer als er reparatie- of vervangingswerk is verricht aan verschillende interne componenten.

Bij de MacBook Pro gaat het om de display-elektronica, het moederbord, het toetsenbord- en touchpaddeel van de behuizing, en het logic board voor de vingerafdruklezer Touch ID. Laatstgenoemde is al direct gekoppeld aan de T2, waarmee Apple inlogs op Macs maar ook op bijbehorende iCloud-accounts beveiligt. Bij de iMac Pro gaat het om het moederbord en de ingebouwde flash-opslag. De T2-processor stuurt ook andere componenten aan waaronder de system management controller en de SSD-controller.

Beperkt beschikbaar

Een volledig werkende Mac is pas weer mogelijk na het draaien van de Apple Service Toolkit 2 (AST 2). Deze systeemconfiguratie-suite mag alleen worden gedraaid door Apple of door een lid van Apple's Authorized Service Provider repair program. Technieuwssite Motherboard heeft nog een interne Apple-presentatie in handen gekregen voor training in dit pakket wat qua reparaties effectief een softwareslot is. AST (versie 2 maar ook 1) is alleen beschikbaar voor werknemers bij dienstverleners die door Apple zijn geautoriseerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in