Innovatie & Strategie

Personal Tech
MacBook Pro

Apple brengt HDMI-poort en F-toetsen terug in MacBook Pro

Eerste MacBook Pro-laptops met pro-uitvoeringen van M1-chip onthuld. 

MacBook Pro © Apple
19 oktober 2021

Eerste MacBook Pro-laptops met pro-uitvoeringen van M1-chip onthuld. 

Apple heeft de eerste modellen onthuld van zijn MacBook Pro met M1 Pro- en M1 Max-chips. De nieuwe laptops hebben ook weer een HDMI-aansluiting en een SDXC-kaartsleuf, die bij vorige modellen ontbraken. Daarnaast is de omstreden Touch Bar ingeruild voor wat Apple mechanische functietoetsen noemt.

De nieuwe MacBook Pro's zijn de eerste uitvoeringen met 'professionele chips' van Apple zelf, meldt het bedrijf in zijn aankondiging. In de laptops zit ofwel een M1 Pro ofwel een M1 Max. De M1 Pro bevat acht of tien cores voor de CPU en tot zestien cores voor de GPU. De CPU-prestaties zijn volgens Apple tot 70% sneller dan die van de reguliere M1, die een jaar geleden zijn debuut heeft gemaakt. De chip ondersteunt tot 32GB aan geheugen (wat gebruikt wordt door de CPU- én de GPU-cores) en bevat een ProRes-versneller, waardoor videomateriaal snel verwerkt wordt. De verbeterde M1-chip maakt het verder mogelijk om tot twee Pro Display XDR-schermen van Apple aan te sluiten.

De M1 Max is gebaseerd op de M1 Pro, maar dan nog net iets krachtiger. De M1 Max bevat net als de M1 Pro maximaal tien cores voor de CPU, maar de GPU heeft maximaal 32 cores. Daarmee is de GPU tot vier keer zo snel als die van de M1. De chip biedt verder twee keer zoveel geheugen als de M1 Pro; tot maximaal 64GB werkgeheugen, waarbij de geheugenbandbreedte ook nog eens is verdubbeld naar 400 GB/s. Verder biedt het topmodel van Apple's eigen chip ondersteuning voor drie Pro Display XDR-schermen plus nog een 4K-tv tegelijkertijd.

Aansluitingen keren terug

Apple heeft twee modellen van de MacBook Pro onthuld: een 14-inch en een 16-inch model. Beide apparaten hebben een HDMI-aansluiting en een SDXC-klaartsleuf, en fysieke Fn-toetsen in plaats van de aanraakstrook bovenaan het toetsenbord. In de rij traditionele functietoetsen zit ook een verbrede Escape-toets. De laptops hebben daarnaast weer meer Thunderbolt 4-poorten dan eerdere modellen. Daarvan zijn er nu drie beschikbaar. Apple brengt ook MagSafe weer terug; de magnetische aansluiting voor de oplaadkabel die automatisch losschiet als de gebruiker bijvoorbeeld over het snoer struikelt.

De nieuwe MacBook Pro's zijn vanaf 26 oktober beschikbaar. De 14-inch MacBook Pro is dan vanaf 2.249 euro te koop, die 16-inch MacBook Pro vanaf 2.749 euro.

2
Reacties
Jasper Bakker 19 oktober 2021 11:55

@ CC
Ai, ja daar hebben we de voortzetting van de 13" Pro-lijn niet goed genoemd! Excuses.
Mvg,
Jasper Bakker
AG Connect

CC 19 oktober 2021 10:58

Eerste MacBook Pro-modellen met M1-chips onthuld.

Is niet correct, de 13" MacBook Pro met M1 is in 2020 al onthuld

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.