Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple brengt HDMI-poort en F-toetsen terug in MacBook Pro

Apple heeft de eerste modellen onthuld van zijn MacBook Pro met M1 Pro- en M1 Max-chips. De nieuwe laptops hebben ook weer een HDMI-aansluiting en een SDXC-kaartsleuf, die bij vorige modellen ontbraken. Daarnaast is de omstreden Touch Bar ingeruild voor wat Apple mechanische functietoetsen noemt.
MacBook Pro
© Apple
Apple

De nieuwe MacBook Pro's zijn de eerste uitvoeringen met 'professionele chips' van Apple zelf, meldt het bedrijf in zijn aankondiging. In de laptops zit ofwel een M1 Pro ofwel een M1 Max. De M1 Pro bevat acht of tien cores voor de CPU en tot zestien cores voor de GPU. De CPU-prestaties zijn volgens Apple tot 70% sneller dan die van de reguliere M1, die een jaar geleden zijn debuut heeft gemaakt. De chip ondersteunt tot 32GB aan geheugen (wat gebruikt wordt door de CPU- én de GPU-cores) en bevat een ProRes-versneller, waardoor videomateriaal snel verwerkt wordt. De verbeterde M1-chip maakt het verder mogelijk om tot twee Pro Display XDR-schermen van Apple aan te sluiten.

De M1 Max is gebaseerd op de M1 Pro, maar dan nog net iets krachtiger. De M1 Max bevat net als de M1 Pro maximaal tien cores voor de CPU, maar de GPU heeft maximaal 32 cores. Daarmee is de GPU tot vier keer zo snel als die van de M1. De chip biedt verder twee keer zoveel geheugen als de M1 Pro; tot maximaal 64GB werkgeheugen, waarbij de geheugenbandbreedte ook nog eens is verdubbeld naar 400 GB/s. Verder biedt het topmodel van Apple's eigen chip ondersteuning voor drie Pro Display XDR-schermen plus nog een 4K-tv tegelijkertijd.

Aansluitingen keren terug

Apple heeft twee modellen van de MacBook Pro onthuld: een 14-inch en een 16-inch model. Beide apparaten hebben een HDMI-aansluiting en een SDXC-klaartsleuf, en fysieke Fn-toetsen in plaats van de aanraakstrook bovenaan het toetsenbord. In de rij traditionele functietoetsen zit ook een verbrede Escape-toets. De laptops hebben daarnaast weer meer Thunderbolt 4-poorten dan eerdere modellen. Daarvan zijn er nu drie beschikbaar. Apple brengt ook MagSafe weer terug; de magnetische aansluiting voor de oplaadkabel die automatisch losschiet als de gebruiker bijvoorbeeld over het snoer struikelt.

De nieuwe MacBook Pro's zijn vanaf 26 oktober beschikbaar. De 14-inch MacBook Pro is dan vanaf 2.249 euro te koop, die 16-inch MacBook Pro vanaf 2.749 euro.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in