Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft gelooft niet langer in Mixed Reality, verwijdert support in Windows

Een nieuwe previewbuild van Windows is nu uitgekomen waarin ondersteuning voor VR/AR-headsets is verwijderd. Over enige tijd krijgen niet-bèta installaties van Windows deze verwijdering door een reguliere update. Microsoft heeft in december vorig jaar aangekondigd dat het Mixed Reality 'afschrijft'.

Windows Mixed Reality-headsets
Microsoft

Het verwijderen van support voor Mixed Reality-headsets maakt een einde aan een periode van bijna zesenhalf jaar waarin Microsoft hieraan heeft gewerkt met hardwarepartners. Voordat de Windows-maker headsets van bedrijven als Acer, Dell, HP en Lenovo omarmde, had het zelf al jaren werk gestoken in zijn cyberbril HoloLens.

Behalve HoloLens

Die eigen headset is overigens uitgesloten van de 'deprecation' die Microsoft heeft afgekondigd voor Mixed Reality (MR). Officieel trekt het bedrijf dus niet volledig de stekker uit zijn visie voor de combinatie van virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Het einde is nu wel ingeluid voor de strategie van goedkopere headsets van derde partijen.

Ondanks het feit dat die apparaten nog wel werken, zullen ze voor eindgebruikers niet meer functioneren zodra de supportverwijderende update voor Windows algemeen wordt uitgerold. De eerste stap daarin is het uitkomen nu van de previewbuild, wat voorheen een bètarelease werd genoemd. Microsoft schrapt niet alleen zijn hardwaresupport voor Mixed Reality, maar pakt het ook qua software aan; diverse MR-apps gaan eruit.

iPad/iPhone-effect?

Ironisch genoeg gebeurt dit in de maand waarin Apple zijn langverwachte en (relatief dure) MR-headset Vision Pro heeft uitgebracht. Mogelijk dat de iPad- en iPhone-maker net zoals eerder bij de tablet- en smartphonemarkten een nieuwe impuls kan geven. Microsoft was toen ook al jaren eerder actief op die gebieden, zij het zonder doorslaand succes.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in