Overslaan en naar de inhoud gaan

Zelfs Meta gelooft nu niet meer in metaverse?!

De metaversehype is al eventjes bekoeld, maar ik zie in recent HR-decreet van Meta dat zelfs het bedrijf van metaversefan Zuckerberg er niet meer heilig in gelooft. Weer traditioneel kantoorwerken in plaats van thuis-, tele- of virtueel werken.

avatars, mét benen
metaverse
Meta

Telewerken is al zo oud als de weg naar Rome. Okay, niet letterlijk maar het is een spreekwoord dat ik hier even metaforisch gebruik. (#punintended) Maar goed, wat correcter: telewerken is haast al zo oud als de ICT-industrie. En thuiswerken is al zo oud als de doorbraak van breedband voor gewone huishoudens. Maar er was (helaas) een pandemie voor nodig om thuiswerken (en telewerken) massaal aan te laten slaan.

Oude wijn in nieuwe VR-zak

Ook virtuele werelden zijn al heel oud. Ik weet nog dat ik mid jaren negentig (van de vorige eeuw dus!) moeizaam met het OV afreisde naar een bedrijventerrein waar in een fors kantoorpand de virtuele toekomst werd geshowd. Computermaker en grafisch specialist SGI showde zijn VR-gerichte aftakking van webtaal HTML: VRML (virtual reality markup language). Daarmee zouden in een handomdraai virtuele werelden zijn aan te maken, om in te spelen en te werken.

Die belofte is nooit echt ingelost. Maar is recent wel opnieuw gedaan. Mede ingegeven door isolatiemaatregelen vanwege de coronapandemie. Nu met een nieuwe naam: metaverse. 's Werelds grootste social network Facebook - en dan vooral oprichter en hoogste baas Mark Zuckerberg - geloofde daar dermate veel in dat het bedrijf zijn naam veranderde in Meta.

Hondenvoer

Daarna is het hard gegaan met heel veel techontwikkelingen, maar niet zo met metaverse(s). Ontwikkeling, vroege omarming, killer apps, acceptatie, het is er tot op heden allemaal niet van gekomen. De vraag is of het nog gaat gebeuren. Ik waag het te betwijfelen. Want los van wel/geen virtuele benen, de uncanny valley, geur en menselijke nabijheid, en andere factoren is er domweg het feit dat Meta-werknemers weer naar kantoor moeten komen. Ik haal even een klassiek IT-spreekwoord aan: geloof je wel in je eigen visie als je niet 'je eigen hondenvoer eet'?

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee