Overslaan en naar de inhoud gaan

Zelfs Zoom wil nu werknemers terug op kantoor hebben

Een opmerkelijk bericht in de New York Times: Zoom, het bedrijf dat groot werd in coronatijd doordat het met de eigen videovergadersoftware baanbrekend was in het faciliteren van thuiswerken, eist dat werknemers die binnen een straal van 50 mijl (ca 80 km) van kantoor wonen, minimaal de helft van hun werktijd op de werkvloer verschijnen.

videovergaderen
Poly

Zoom zegt in een verklaring aan de NY Times te geloven dat de hybride aanpak het meest effectief is voor interactie van de teams. De nieuwe maatregel gaat in principe deze maand al in,  maar eind september moet het deel van de 7400 werknemers van het bedrijf dat aan de voorwaarden voldoet, ook de werkzaamheden zo hebben ingericht dat zij de nieuwe regel naleven.

De invoering ervan gaat niet zonder slag of stoot, blijkt uit een gesprek dat de Amerikaanse krant had met een deelnemer aan vergaderingen die zich niet publiek daarover mag uiten. Tijdens die verhitte vergadering - via Zoom - zou topman Eric Yuan het vuur aan de schenen zijn gelegd door gefrustreerde medewerkers die het niet zagen zitten om tijd en geld te besteden aan het forenzen naar kantoor.

Hybride werk blijft stabiel rond 50%

Zoom is niet het enige bedrijf dat toch zijn personeel weer vaker op kantoor wil zien. De meeste kiezen voor een hybride aanpak waarbij de bezetting op kantoor net onder de helft van de situatie voor de coronapandemie blijft, blijkt uit de 'back-to-work'-barometer die beveiligingsbedrijf Kastle bijhoudt op basis van de bezetting van 2600 gebouwen in 138 Amerikaanse steden. Sinds de bezetting in maart 2020 dook van 100% naar een gemiddelde van 15%, is een langzame terugkeer te zien naar een plateau van ongeveer 49%, dat in januari dit jaar werd bereikt.

Volgens topman Yuan is hybride werken de optimale vorm en blijft dat ook in de toekomst bestaan. Nick Bloom - een hoogleraar economie aan Stanford University en gespecialiseerd in onderzoek naar hybride werkvormen - zegt tegen de NY Times het geen wonder te vinden dat ook de techbedrijven nu personeel terug naar kantoor willen halen, al was het alleen maar omdat ze vastzitten aan enorme bedragen voor de kantoorruimtes en het hoge salarisniveau in de regio rond de San Francisco Bay. Daardoor profiteren die bedrijven helemaal niet van de kostenvoordelen die het volledig werken op afstand kan bieden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in