Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerstseizoen voor iPhones kan tegenvallen

De door coronalockdowns en arbeidersprotesten haperende productie van iPhones lijkt nog lang niet voorbij. Berichten gaan rond dat het nog weken kan duren voordat de fabrieksoutput weer op peil is. Dan is de verkooppiek van het kerstseizoen al voorbij. Ondertussen zou Apple ook bezig zijn om zijn productie deels uit China te halen.
Apple-kado
© Apple
Apple

Een grote fabriek van iPhone-fabrikant Foxconn in de Chinese stad Zhengzhou kan nog weken niet zijn volledige productie van iPhones halen. Deze verwachting uiten bronnen binnen die Taiwanese elektronicaproducent tegenover persbureau Reuters. Herstel en terugkeer naar produceren op vol vermogen zou pas eind december of zelfs begin januari weer mogelijk zijn, aldus de ingewijden.

Slaapzalen en quarantaine

De Foxconn-fabriek in Zhengzhou heeft sinds een corona-uitbraak van vorige maand te maken met de strenge coronamaatregelen van de Chinese overheid. Daardoor vertrok ook veel personeel dat de omstandigheden in de fabriek, waar de arbeiders ook wonen, beneden peil vonden. De vertrekkende werknemers wilden geen slaapzalen delen met mensen die in quarantaine moesten.

Ook moesten de niet besmette arbeiders extra lange diensten draaien om de uitval van zieke, geïsoleerde collega's op te vangen. Op een zeker moment ontstonden er zelfs relletjes tussen arbeiders en beveiligers in de fabriek. Ondertussen daalde door deze problemen de iPhone-productie in november al met 30%. Deze productiefaciliteit maakt zo'n 70% van alle iPhones voor Apple (waaronder het merendeel van de duurdere modellen) en staat ook wel bekend als iPhone City.

Productiestop door Chinees Nieuwjaar

De verwachting dat de fabrieksoutput pas eind dit jaar of begin volgend jaar weer volledig op stoom is, bezorgt Apple en klanten problemen. Niet alleen nu voor het kerstseizoen, maar ook daarna nog. De timing van het verwachte herstel stuit namelijk op geplande fabriekssluitingen vanwege het Chinese Nieuwjaar (of Lentefestival dat op 22 januari 2023 begint).

Ondertussen zou Apple sneller dan eerst gepland plannen gaan uitvoeren om zijn toeleveringsketen beter te spreiden, ofwel minder in China te concentreren. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldt op basis van ingewijden dat versneld wordt gewerkt aan een plan om minder afhankelijk van China te worden. Daarbij wordt - al enige tijd - gekeken naar verhuizingen naar bijvoorbeeld India en Vietnam. Het gaat hierbij vooral om afhankelijkheid qua assemblage, van productiereus Foxconn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee