Overslaan en naar de inhoud gaan

Chinese rellen leiden tot iPhone-problemen

Grote en aanhoudende corona-onrust bij de grootste iPhone-productiefaciliteit in China zorgt voor problemen wereldwijd. Fabrikant Foxconn wil protesterende fabrieksarbeiders paaien met een bonus, maar volgens rondgaande berichten komt dat te laat om een enorme productiestop voor Apple te voorkomen. Een tekort van zeker 6 miljoen iPhones dreigt eraan te komen.
Foxconn productie
© Foxconn
Foxconn

Dat enorme productietekort wordt gemeld door ingewijde bronnen aan persbureau Bloomberg. Daarbij wordt wel gesteld dat de situatie in de fabriek aan verandering onderhevig is. Veel zal afhangen van hoe snel Foxconn Technology, het Taiwanese bedrijf dat de fabriek exploiteert, mensen weer aan de lopende band kan krijgen na de gewelddadige protesten tegen de Chinese coronamaatregelen.

Protesten en productiestops

De elektronicafabrikant biedt bonussen van zo'n 1740 euro aan bestaande werknemers in zijn fabriek in Zhengzhou. De belangrijke leverancier van het Amerikaanse Apple hoopt daarmee het personeelsniveau op peil te behouden om de grootste iPhone-fabriek ter wereld draaiende te houden.

Naast de protesten van werknemers tegen de strenge coronaregels van de Chinese overheid spelen ook de daarbij ingestelde lockdowns een bepalende rol. Als die strikte maatregelen voor het inperken van corona-infecties aanhouden in de komende weken kan de productie weer worden stilgelegd. Dat zal dan de verwachte aantallen iPhones nog verder naar beneden worden trekken.

Eerder bood Foxconn, ook bekend als Hon Hai Precision Industry, al een financiële vergoeding aan van omgerekend zo'n 1300 euro aan medewerkers van de iPhone-fabriek die wilden vertrekken na de opstand bij de fabriek vorige week. Arbeiders van de fabriek in Zhengzhou stormden afgelopen week de slaapzalen uit, na toenemende onrust over coronabesmettingen en het strenge lockdownbeleid. Daarbij kwam het tot confrontaties met bewakers van het complex.

Bij de ongeregeldheden speelde boosheid over loonbetalingen ook een rol. Zo zou een beloofde uitbetaling van 3000 yuan (ruim 400 euro) voor dertig dagen werk ineens zijn verlaagd naar 30 yuan. Foxconn heeft excuses aangeboden voor een "technische fout" binnen zijn systemen voor loonbetalingen.

Personeelsleegloop

De Zhengzhou-campus wordt al weken geteisterd door sluitingen en onrust onder werknemers. Duizenden personeelsleden zijn in oktober gevlucht na chronische voedseltekorten. Zij werden vervangen door nieuwe werknemers, die op hun beurt in opstand kwamen tegen het schenden van loonafspraken door Foxconn en quarantainemaatregelen. De belangrijke leverancier van het Amerikaanse Apple looft nu bonussen uit om nieuw personeel te trekken om de grootste iPhone-fabriek ter wereld draaiende te houden.

De hoge bonus om te blijven weerspiegelt de dringende noodzaak van Foxconn om de assemblagelijnen weer op volle snelheid te krijgen na een maand van strenge coronamaatregelen en de protesten van vorige week. Op de campus van Zhengzhou, waar normaal meer dan 200.000 medewerkers wonen en werken, wordt de overgrote meerderheid van de nieuwe iPhone 14 Pro en Pro Max van Apple gemaakt. Na de protesten zouden meer dan 20.000 nieuwe medewerkers zijn vertrokken.

Vlak voor verkooppiek

De Foxconn-fabriek produceert het overgrote deel van de iPhone 14 Pro en Pro Max toestellen, Apple's populairste toestellen. Apple stelde zijn totale productiedoelstelling eerder al bij naar ongeveer 87 miljoen stuks van een eerdere prognose van 90 miljoen stuks. Dat is een domper voor het Amerikaanse techbedrijf vlak voor het belangrijke feestdagenseizoen waarin de verkoop normaliter juist piekt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in