Overslaan en naar de inhoud gaan

Computex 2018: schermen met CPU’s

Wie zich op de Computex-beurs in Tapei begaf afgelopen week, kon zien hoe de aanwezige fabrikanten elkaar de tent uitvochten met aankondigingen van hun nieuwste producten. Netjes verdeeld over de verschillende segmenten van de beurs wemelde het van de releases die vooral ‘harder, better, faster and stronger’ moeten zijn dan die van de concurrenten. De meest opvallende trends? De CPU-oorlog en de wederopstanding van dubbele schermen als laatste strohalm.
© Computex
Computex

Processoroorlog

De wapenwedloop tussen processorfabrikanten Intel en AMD loopt al meerdere jaren, en ook ditmaal op Computex was het weer raak. Waar vorig jaar Intel ‘out of the blue’ een 18-core Core i9 aankondigde terwijl deze nergens eerder in planningen was opgenomen, kreeg men al sterk het vermoeden dat Intel concurrent AMD een hak wilde zetten. Intel kwam met de 18-core processor op de proppen nadat bekend werd dat AMD zijn 16-core Threadripper-processor aan zou kondigen, maar wél vlak voordat AMD dat nieuwe topmodel daadwerkelijk presenteerde. Dat het nog een flinke tijd duurde voor Intel de processor in kwestie daadwerkelijk op de markt bracht, speelde de vermoedens van blufpoker alleen maar in de kaart.

Ook dit jaar laaide de CPU-strijd weer op in Tapei, want wederom lijkt Intel vooraf mee te willen dingen naar de prestige-award. Toch lijkt AMD dit jaar de beste papieren te hebben. Zo kwamen de twee rivalen met:

Intel – 28-core desktopprocessor
Intel beet het spits af in de processorstrijd met AMD, door dinsdag een 28-core processor voor desktops te presenteren. Ook dit jaar was Intel de concurrent dus voor met een aankondiging van een nieuwe processor, die naar verluidt in het vierde kwartaal van dit kalenderjaar pas op de markt komt.

AMD – 32-core Ryzen Threadripper CPU
De oude rivaal van Intel wint beetje bij beetje een groter marktaandeel als het gaat om x86 pc-processors, en had niet lang na bovenstaande aankondiging van de concurrent zijn antwoord al klaar. Op zijn persconferentie van afgelopen woensdag deelde het bedrijf de eerste details over de tweede generatie van zijn Ryzen Threadripper-CPU’s. Deze nieuwe luchtgekoelde Threadripper-lijn staat gepland voor het derde kwartaal van 2018 en gooit hoge ogen met een maximum van 32 cores en 64 threads. De nieuwe generatie Threadripper, gebaseerd op AMD's krachtige Zen-architectuur, wordt geproduceerd op 12 nm en heeft de features van de ‘Ryzen second generation’.

Dubbele schermen: een laatste strohalm?

Het idee is niet nieuw, het zit hem vooral in de uitvoering: dubbele schermen voor laptops en pc’s. Of het nu gaat om twee Full HD LCD-schermen, twee touchpads of een regulier scherm plus een ‘electronic ink display': dubbele schermen waren dit jaar goed vertegenwoordigd op Computex. Het lijkt een nieuw hoofdstuk in de zoektocht van laptop- en pc-fabrikanten naar relevantie en levensvatbaarheid in een markt die steeds meer verschuift naar vraag om mobiele toepassingen. Of is het toch een laatste strohalm?

ASUS – Project Precog
Asus presenteert een laptop met dubbel scherm en zonder toetsenbord, wat volgens de fabrikant “nieuwe kaders biedt voor geëvolueerde gebruikerservaringen”. De koppeling met AI en machine learning verandert volgens Asus de wijze van gegevensverwerking binnen dit ‘Project ‘Precog’. De laptop met twee schermen en 360°-scharnier kan in vier modi (Stand, Book, Tent en Flat) worden gebruikt en past automatisch zijn schermindelingen hierop aan. Het ontwerp behelst geen fysiek toetsenbord en touchpad, maar kan deze flexibel willekeurig op de twee schermen plaatsen 'met behulp van AI', claimt de leverancier.

Lenovo – YOGA Book 2
Wat minder spannend gebracht maar ook nieuw is de release van Lenovo’s YOGA Book 2. Waar de Chinese pc-reus Lenovo al eerder een YOGA Book uitbracht, werd in Tapei de tweede generatie terloops gepresenteerd. Zonder al te veel in te gaan op de details kreeg het publiek in Taiwan de belofte dat de nieuwe uitvoering van de dualdisplay-laptop net zo dun en licht zou blijven als de voorganger, terwijl de prestaties worden verbeterd met behulp van snellere Intel CPU’s. Ook de ervaring met het e-inktscherm zou worden verbeterd, al is niet geheel duidelijk of Lenovo net zoals Asus ook ‘all-screen’ zal gaan. 

De Yoga Book 2 heeft nog geen officiële releasedatum, maar zou later dit jaar gereleased moeten worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in