Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese Commissie bereidt zaak voor tegen X vanwege slechte naleving regels

Het sociale media-platform X (voorheen Twitter) van Elon Musk ligt  onder vuur van de Europese Commissie, vanwege een gebrek aan bestrijding van nepnieuws en gemanipuleerde beelden. Follow the Money schrijft dat de Comissie de komende week besluit of er een formele procedure volgt voor het verspreiden van nepnieuws.

X worstelt volgens Follow the Money met de implementatie van de nieuwe Europese wetgeving. Dat blijkt uit documenten die de website heeft ingezien via een inzageverzoek. Deze schetsen volgens Follow the Money "het beeld van een bedrijf dat na het vertrek van belangrijke werknemers worstelt met de Europese regels".

Omdat X vanwege geldproblemen flink heeft gesnoeid in haar aantal werknemers, zijn er flinke gevolgen voor de moderatie van berichten. Er wordt volgens X zwaar op kunstmatige intelligentie geleund om berichten te controleren op illegale inhoud. Dat werkt echter niet altijd goed, of goed genoeg. Onderzoekers waarschuwen volgens Follow the Money dat er naar aanleiding hiervan in de toekomst veel meer haatzaaiende en andere illegale uitingen gedaan zullen worden.

Honderd handhavers bezig

Er werkt momenteel een team van honderd Europese handhavers aan een zaak tegen X.  "De onderzoekers van de Commissie beoordelen momenteel de verstrekte informatie," vertelt een woordvoerder aan Follow the Money. Als er een formele procedure volgt, dan kan de Commissie de kantoren van X in Dublin ter plaatse inspecteren, documenten in beslag nemen en personeel ondervragen." 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in