Overslaan en naar de inhoud gaan

Musk: X gaat iedere gebruiker geld vragen in strijd tegen 'bots'

  • Koper van Twitter wijt misstanden (waaronder antisemitisme) aan bots.
  • Eerder claimde Musk al dat hij de oplossing had tegen bots.
  • Nu komt eigenaar van X met ander plan, wat nieuwe inkomsten moet genereren.
  • Lees ook: Hoe Musk denkt geld te verdienen met Twitter
X, Musk, Twitter
Elon Musk
Shutterstock

Socialmediaplatform X brengt binnenkort mogelijk bij iedere gebruiker een geldbedrag in rekening. Dat is volgens eigenaar Elon Musk nodig om geautomatiseerde spamaccounts van de berichtendienst te weren. De miljardair kocht het toenmalige Twitter vorig jaar voor 44 miljard dollar en zei toen dat hij korte metten zou maken met de vele bots die volgens hem het socialmedium vullen.

Musk, die wel vaker vergaande uitspraken doet en bijzondere business-ideeën uit, opperde het idee in een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die politicus vroeg de zakenman wat X doet tegen zogeheten bots die antisemitische boodschappen verspreiden. Musk zei daarop dat X voorbereidingen treft voor "een kleine maandelijkse betaling voor het gebruik".

'Enige wat ik kan bedenken'

"Het is de enige manier die ik kan bedenken om grote legers aan bots te bestrijden", zei Musk in het gesprek dat live werd gestreamed op zijn social network. "Bots kosten een fractie van een cent, maar als iemand een paar dollar moet betalen, of een klein bedrag, zouden de kosten voor bots zeer hoog worden. En daarnaast moet je ook telkens een nieuwe betaalfunctie instellen voor iedere nieuwe bot."

Een soortgelijke redenering van Musk was eerder aanleiding om het verificatievinkje van Twitter, dat aangeeft dat 'Barack Obama' ook inderdaad die voormalige president is, om te zetten in een betaalde optie. Daarbij is dan niet echt meer sprake van verificatie van de identiteit van een accounthouder. Iedereen met een valide creditcard kan voor acht dollar per maand overkomen als geverifieerde gebruiker, wat dus niet zo is.

Antisemitisme, George Soros

Het gesprek tussen Musk en Netanyahu vond plaats na felle kritiek van een Amerikaanse organisatie die tegen antisemitisme strijdt. Deze Anti-Defamation League (ADL) stelt dat extremistische berichten op X zijn toegenomen sinds de overname door Musk en de massaontslagen die hij vorig jaar heeft doorgevoerd. Maar volgens Musk zijn die beweringen onjuist en heeft de ADL daarmee ondertussen veel adverteerders weggejaagd van X, dat veel inkomsten verloor.

In het gesprek uitte de Israëlische premier, die volgens critici zelf flirt met een nieuw soort antisemitisme, nog lovende woorden over wat Musk doet tegen antisemitisme. Dat staat haaks op wat de Amerikaanse miljardair eerder deze week nog heeft gedaan: een extreem-rechtse samenzweringstheorie over de Joodse zakenman George Soros uiten; dat diens organisatie de Westerse samenleving wil vernietigen. Musk heeft eerder dit jaar al beweerd dat Soros de mensheid haat. Deze en andere uitlatingen van de eigenaar van het voormalige Twitter zorgen voor hele andere vormen van social engagement op dat platform.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in