Overslaan en naar de inhoud gaan

Musk in verzet tegen anti-haatzaaien

X, het sociale medium dat voorheen bekend stond als Twitter, spant een rechtszaak aan tegen het Center for Countering Digital Hate (CCDH). De Amerikaanse organisatie, die campagnes voert tegen online haatzaaien, zou de vrijheid van meningsuiting onderdrukken en actief proberen adverteerders bij X/Twitter te ontmoedigen.
© X.com
X.com

Het CCDH publiceerde begin juni de resultaten van een onderzoek waarin het stelt dat Twitter in 99% van de gevallen geen actie onderneemt tegen haatberichten die gepost worden door wat toen nog Twitter Blue accounts werden genoemd.

Volgens de brief van de advocaat van X (te lezen op de website van het CCDH) zijn de beweringen die CCDH over het platform doet “vals, misleidend, of beide” en worden ze niet ondersteund door “iets dat geloofwaardig onderzoek genoemd kan worden”.

X doet er naar eigen zeggen alles aan om mensen zich vrij te laten voelen. "Wij geloven dat mensen van alle achtergronden en overtuigingen het recht moeten hebben om zich vrij te uiten, zolang ze dat doen binnen de grenzen van de wet", meldt het bedrijf in een blogpost op zijn website. Inmiddels zou 99,99 procent van de berichten zelfs vrij van hatelijke inhoud zijn, aldus X/Twitter.

Maar het CCDH probeert die "publieke dialoog" volgens het platform te verhinderen. "Daarom heeft X een juridische claim ingediend tegen het CCDH en haar sponsors. X verwerpt niet alleen alle claims van het CCDH, maar door ons eigen onderzoek hebben we verschillende manieren ontdekt waarop het CCDH actief werkt aan het voorkomen van vrije meningsuiting", luidt de onderbouwing daarvoor.

Zo zou de organisatie onder meer mensen aanvallen die zich uitspreken over zaken waar het CCDH het niet mee eens is. Ook meent X dat het CCDH illegaal toegang had tot data van X, die de organisatie vervolgens op een verkeerde manier heeft gebruikt. Daarnaast verdenkt X het CCDH ervan adverteerders aan te moedigen om niet langer te investeren in het platform.

Kort nadat X had gedreigd met een rechtszaak reageerde het CCDH in een bericht op X. "Het publiek heeft het recht om te weten of en hoe @ElonMusk heeft geleid tot meer haat op Twitter. Door ons te bedreigen probeert Musk de waarheid over zijn eigen falen te verbergen. Platforms moeten verantwoordelijk worden gehouden voor het verspreiden van haat en leugens."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in