Overslaan en naar de inhoud gaan

Red Hat werpt horde op voor compatibiliteit Linux-concurrenten

Linux-aanbieder Red Hat maakt het moeilijker voor concurrenten om binaire compatibiliteit te bieden met zijn Enterprise Linux-distributie (RHEL). Het delen van broncode wordt namelijk beperkt tot betalende klanten, en tot de RHEL-aftakking CentOS Stream die direct alle updates en patches krijgt. Nauw aansluiten op het 'achterlopende' RHEL is hiermee lastiger voor alternatieven als Rocky Linux, Alma Linux en Oracle Linux.
Red Hat logo
© Red Hat
Red Hat

De inperking van toegang tot de broncode van RHEL is vorige week medegedeeld in een blogpost getiteld 'Furthering the evolution of CentOS Stream'. Daarin legt Red Hat-eigenaar IBM uit dat CentOS Stream het middelpunt is voor samenwerking rond RHEL. "CentOS Stream verkleint het feedbackvenster tussen Red Hat-ingenieurs en -partners, -klanten en -gemeenschappen terwijl het tegelijkertijd nog betere zichtbaarheid geeft in de volgende innovaties in RHEL", schrijft vice-president Mike McGrath van de Linux-aanbieder.

Open source en licentievoorwaarden

Dit betekent dat openbaar beschikbare broncode dan dus actueler is dan wat RHEL-gebruikende klanten draaien. Naast bug fixes en security-updates kan dit ook functionele veranderingen omvatten. Concurrerende Linux-distributies die binaire compatibiliteit met RHEL bieden, kunnen daar dus straks niet goed meer aan voldoen. Zij hebben immers alleen toegang tot broncode die nieuwer en dus anders is.

Een zijweggetje zou kunnen zijn de codetoegang die geregistreerde Red Hat Developer-accounts genieten, schrijft The Register, maar zo'n gratis account komt met beperkende voorwaarden in de licentie-overeenkomst. Namelijk de beperking dat developers de zo verkregen software niet verder mogen verspreiden. Daarbij heeft aanbieder Red Hat ook nog een eigen toevoeging gedaan bovenop de opensourcelicentie GPL v2 waarmee het in de gebruikersovereenkomst zich het recht geeft om toegang tot updates af te kappen als een ontwikkelaar toch de code ergens publiceert, stipt Hackaday aan.

Verdienmodel voor IT-beheer?

De broncode van RHEL en CentOS Stream is op bepaalde momenten wel even gelijk; wanneer er een grote nieuwe release van de Enterprise Linux-distributie uitkomt. Daarna gaat aftakking CentOS Stream echter (zoals de naam al suggereert) mee in de stroom van updates en vernieuwingen. RHEL krijgt ook updates, maar later en in een ander tempo.

Een alternatief als Rocky Linux, dat is opgezet door de oorspronkelijke maker van Red Hat-afgeleide CentOS (van vóór de Stream-variant), belooft juist bug-voor-bug compatibiliteit, maar kan dat hierdoor niet meer echt waarmaken. IBM heeft bij de overname van Red Hat eind 2018 (ruim vóór de afsplitsing van de dienstentak voor IT-beheer) nog gesteld dat er voor klanten, partners én concurrenten niets zou veranderen.

Update:

Ten onrechte was eerder in dit artikel vermeld dat Red Hat eigendom is van Kyndryl (IBM's afgesplitste dienstentak). De door IBM ooit overgenomen Linux-distributie valt echter niet onder Kyndryl. Dat zelfstandige bedrijf heeft wel een strategische samenwerking met Red Hat, zo meldt Kyndryl.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in