Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsofts versie van Chromium-browser gelekt

Een vroege versie van Microsofts compleet vernieuwde Edge-browser op basis van open source kernel circuleert via verschillende internetfora.
Edge logo
© Microsoft
Microsoft

Microsoft kondigde vorig jaar aan de basis van de Edge-browser te vernieuwen. De huidige Edge-browser op basis van de binnen het eigen bedrijf ontwikkelde kernel, heeft na de introductie samen met Windows 10 niet het gedroomde succes gehad. Terwijl de voorganger van Edge - Internet Explorer (IE) - vele jaren door de meerderheid van de consumenten synoniem was met internet, stapte een groot deel van de IE-gebruikers over naar de Chrome-browser van Google.

De basis voor de Chrome-browser is het opensourceproject Chromium. Microsoft stapt nu ook over naar de kernel van dit project en gaat ook actief bijdragen aan de verdere ontwikkeling.

Extensies van Chrome

Een van de voordelen van het gebruik van de Chromium-basis is dat veel van de extenties en plugins bekend van de Chrome-browser ook in de vernieuwde Edge-browser beschikbaar komen. Daarmee vult Microsoft gelijk een van de hiaten in van de huidige Edge-browser: het gebrek aan extensies. Microsoft was laat met het mogelijk maken van het gebruik van extensies in Edge en kon ook daarna niet voldoende externe ontwikkelaars intersseren voor het creëren van nieuwe hulpprogrammaatjes in Edge. Het voordeel van de nieuwe aanpak van Microsoft is dat ontwikkelaars voortaan hun producten voor beide browsers tegelijk kunnen maken, dan wel met geringe aanpassingen daarvoor geschikt maken.

Naar verwachting komt de nieuwe browser eind dit jaar beschikbaar, maar mogelijk verschuift de introductie naar begin volgend jaar. Microsoft werkt volgens The Verge ook aan een Mac-versie van de Chromium-gebaseerde Edge-browser. Of dit initiatief hetzelfde introductie-tijdplad volgt, is niet duidelijk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee