Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft-man: Mozilla moet uit ivoren toren

Een program manager bij Edge- en IE-maker Microsoft vindt het hoog tijd dat Firefox-maker Mozilla afdaalt uit zijn 'filosofische ivoren toren'. De open source stichting maakt voor zijn browser Firefox nog een geheel eigen engine en is daarmee anno nu een uitzondering. Microsoft stapt voor zijn IE-opvolger Edge over op de open source engine Chromium, waar Google Chrome maar ook de Opera-browser op zijn gebaseerd.
Chromium (Material Icon)
© Chromium
Chromium

"Het web wordt gedomineerd door Chromium, als ze [Mozilla - red.] echt geven om het web zouden ze bijdragen in plaats van een parallel universum bouwen wat door minder dan 5 procent wordt gebruikt", tweet Kenneth Auchenberg. De program manager bij Microsoft uit deze gedachte van hem, wat volgens zijn eigen Twitter-disclaimer puur een eigen opinie is. ".. en dat is mijn persoonlijke mening", voegt hij in een reply-tweet direct toe aan zijn oorspronkelijke tweet.

ActiveX

De webdeveloper verwijst hierbij naar Mozilla's reactie op Microsofts besluit om zijn eigen browserengine te schrappen. De oorspronkelijk voor Windows 10 ontwikkelde browser Edge is de opvolger van het ooit marktdominante Internet Explorer (IE). Beide Microsoft-browsers hebben lange tijd een eigen koers gevaren met eigen technologie zoals naast de browserengine ook Windows-gebonden functionaliteit zoals ActiveX.

Nadat Mozilla met Firefox de dominante positie van IE heeft ondermijnd, is Google met zijn geheel nieuw ontwikkelde browser Chrome gevolgd. Chrome heeft daarbij zowel Firefox en het Noorse Opera verdrongen, als ook IE-opvolger Edge de pas afgesneden. Edge is nooit voorbij de enkele percentages marktaandeel gekomen en Microsoft gooit nu de handdoek in de ring voor zijn eigen engine. Het stapt over op de open source code van Chromium, waar Chrome op is gebaseerd.

Samenwerken

Microsoft-werknemer Auchenberg stelt nu dat het tijd is voor Mozilla om het voorbeeld van Microsoft te volgen. Het is volgens hem beter als de open source stichting voor Firefox afstapt van zijn zelfontwikkelde engine (Gecko Quantum). De ontwikkelinspanning daarvoor zou beter besteed zijn aan Chromium, waar dan iedereen beter van wordt. De optelsom van Chrome plus Chromium-gebaseerde browsers zoals Opera beslaat het gros van de huidige markt.

Verbeteringen aan Chromium komen dus niet alleen ten goede aan Google, Opera en binnenkort ook Microsoft. Naast die browserleveranciers worden ook websurfende gebruikers er beter van, zo luidt de redenatie. Hedendaags gebruik van clouddiensten en webapps - naast nog de opkomende trend van PWA's (progressive webapps) - betekent een grotere afhankelijkheid van browsers. Dit slaat niet alleen op prestatieniveaus van verschillende browsers, maar ook op compatibiliteit van technologie en functionaliteit.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in