Overslaan en naar de inhoud gaan

Mozilla: 'Advertenties in Firefox waren experiment’

De advertenties die gebruikers in Firefox de afgelopen dagen te zien kregen, zijn volgens de maker van de browser een experiment. Volgens Mozilla worden er geen gebruikersdata met adverteerders gedeeld.
Firefox

Dat heeft het bedrijf gisteren laten weten aan Venturebeat nadat er veel kritiek was gekomen nadat sommige Firefox-gebruikers ineens advertenties kregen te zien toen zij vorige week een nieuw tabblad wilden openen. De advertentie stond op de plek waar normaal gesproken tips staan met behulp van de Snippets-functie.

Niet in Nederland

Volgens Mozilla kregen alleen Amerikaanse gebruikers de advertentie te zien en duurde het experiment slechts 5 dagen. De advertenties waren wel uit te zetten via de menu-optie Instellingen, benadrukt Mozilla.

Het ging onder meer om een bericht van Booking.com waarbij Firefox-gebruikers korting kregen op een hotelovernachting. “Het ging hier niet om een betaalde plaatsing of een advertentie, maar om een manier om gebruikers te bedanken dat zij Firefox gebruiken. Het ging puur om een experiment om meerwaarde te creëren voor onze gebruikers”, laat een woordvoerder weten. Een paar weken geleden zegt Mozilla ook al zoiets te hebben gedaan door gebruikers gratis te laten genieten van voor een concert van Phosphorescent. “Pas als gebruikers gebruik willen maken van het aanbod worden er gebruikersdata gedeeld met de partij die dit aanbiedt”, aldus de woordvoerder.

Vaak kritisch

Mozilla is in het verleden vaak kritisch geweest over advertenties op websites en heeft zelfs mogelijkheden gecreëerd om die advertenties te blokkeren. In Firefox kunnen namelijk trackingcookies voor advertenties die worden geplaatst automatisch geblokkeerd worden, om zo de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Door de advertenties onderdeel te maken van de webbrowser, zoals Firefox heeft gedaan in dit experiment, zou het voor adblockers lastiger worden om ze te blokkeren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in