Overslaan en naar de inhoud gaan

Mozilla zet open source tegenover Zuckerberg-'idealisme'

Mozilla benadrukt met het Internet Health Report dat het internet een complex social, business en technisch ecosysteem is. Het recente schandaal met Cambridge Analytica dwingt ons een stap terug doen en het hele ecosysteem te bekijken. Het Internet Health Report is door Mozilla precies daarvoor opgezet.
Mark Surman
© CC BY-SA 2.0 - Flickr
CC BY-SA 2.0 - Flickr

Maar het rapport bevat niet alleen sombere berichten over misinformatie en ongebreideld verzamelen van persoonlijke data, machtsmonopolie en onvoldoende aanwezig van web geletterdheid. Het rapport wil ook hoop geven en aanjagen.

In het rapport komen onderzoekers technici, data scientists, beleidsanalistenen zelfs kunstenaars aan het woord. Mark Surman, executive director van de Mozilla Foundation, ziet een groeiende kracht ontstaan die staat voor het idee dat we 'samen een digitale wereld kunnen bouwen die open is, toegankelijk en welkom voor allen'.

Beginnen met in kaart brengen

"We hadden zware overlegdiscussies. We hebben complexe ideeën gesimplificeerd. We hebben de stippen met elkaar verbonden. En we hebben een begin gemaakt met het in kaart brengen van de problemen, kansen en de vraagstukken van het leven online", schrijft Surman in een begeleidende blog.

Hij nodigt iedereen die wil meediscussiëren uit dit vooral te doen. "Het internet is een ecosysteem dat door mensen wordt gebouwd. Het zijn de mensen die bepalen wat het is en wat het niet is. Het is aan ieder van ons om een voorstelling te maken en te werken aan de totstandkoming van iets gezonds en menselijks."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in