Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuckerberg ongeschonden door hoorzitting

Facebook topman Mark Zuckerberg is redelijk ongeschonden door de hoorzitting in de Amerikaanse Senaat gekomen. Zuckerberg bood zijn excuses aan voor het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Ook gaf hij toe dat het platform te weinig heeft gedaan tegen nepnieuws.
Mark Zuckerberg
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Bijna vijf uur lang beantwoordde de baas van Facebook vragen van senatoren. Sommige vragen leverden nieuwe inzichten op. Zo vertelde Zuckerberg dat Facebook alle gegevens van ex-gebruikers verwijdert, dat het tienduizenden nepaccounts heeft verwijderd en dat het bedrijf contact heeft gehad met Robert Mueller, de speciale aanklager die Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen onderzoekt.

Weinig kennis

Maar een deel van de senatoren liet met hun vragen vooral zien dat ze weinig kennis van zaken hadden. Een senator vroeg: "Hoe houdt u een businessmodel in stand waarbij gebruikers niet voor uw dienst betalen?", waarop Zuckerberg antwoordde dat advertenties geld opleveren. De senator: "Ik begrijp het. Dat is mooi."

Investeerders waren duidelijk opgelucht over de verloop van het verhoor. Halverwege, toen de Amerikaanse beurzen sloten, was het aandeel van Facebook met 4,5 procent gestegen.

Niet afluisteren

Verder verklaarde Zuckerberg dat Facebook zijn gebruikers niet afluistert via de microfoon in hun smartphone, tablet, laptop of computer. Het is 'een samenzweringstheorie' dat Facebook opvangt wat er om iemand heen gebeurt, benadrukte de Facebook-topman.

De geruchten dat Facebook omgevingsgeluid oppikt en aan de hand daarvan advertenties verkoopt, gaan al jaren rond. Wat volgens Zuckerberg wel gebeurt, is dat Facebook het geluid van een geüpload filmpje opslaat.

Zuckerberg is woensdag bij een tweede hoorzitting, van het Huis van Afgevaardigden in Washington.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in