Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook: gegevens 87 miljoen mensen gedeeld

Gegevens van zo'n 87 miljoen Facebookgebruikers, voornamelijk Amerikanen, zijn mogelijk in handen gekomen van onderzoeksbureau Cambridge Analytica.
Facebook Alerts

Dat heeft Facebook in een verklaring laten weten. Eerder werd op basis van schattingen nog gedacht dat het om data van ongeveer 50 miljoen mensen zou gaan.

De kwestie leidde de afgelopen weken tot veel ophef over de privacy van Facebookgebruikers. Cambridge Analytica speelde een kwalijke rol in de verkiezingscampagne van president Donald Trump.

Facebook-topman Mark Zuckerberg bood eerder al zijn excuses aan en beloofde beterschap. Het techbedrijf zag ondertussen miljarden dollars van zijn beurswaarde verdampen.

Ook hier slachtoffers

Facebook heeft gemeld dat tot 90.000 Nederlanders zijn getroffen door het dataschandaal rond Cambridge Analytica. Het gaat hoofdzakelijk om mensen die bevriend waren met Amerikanen die een bepaalde app toegang hadden gegeven tot hun account. De data die is verzameld betreft namen en adressen, foto's, likes en de vriendenlijst. Slechts 28 Nederlanders logden zelf in via de app die data doorspeelde aan Cambridge Analytica, meldt het AD.

Speciale tool

Aanstaande maandag komt volgens Facebook een tool online waarmee gebruikers kunnen zien of ook hun data zijn buitgemaakt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in