Overslaan en naar de inhoud gaan

Mac ziet Microsoft Visual Studio verdwijnen

Visual Studio gaat weg voor macOS, waarbij Microsoft nog iets minder dan een jaar ondersteuning geeft voor dat ontwikkelpakket. In die laatste supportperiode brengt de maker alleen nog securityfixes uit en dan alleen voor kwesties die hij kritiek acht. Developers die op Macs werken met .NET- en Mono-frameworks hebben een jaar de tijd om over te stappen naar iets anders.

iMac, MacBooks
Macs
Apple

De overstap voor developers betreft dan óf overstappen van macOS naar Windows (waar Visual Studio voortbestaat) óf naar andere frameworks en ontwikkelsoftware daarvoor. Een overstap naar Windows kan ook in een virtuele machine, die dan draait op macOS voor Intel-processors of in de cloud. In de praktijk wordt Microsofts ontwikkelkit vooral gebruikt voor het maken (en debuggen) van Windows-software, maar het is in de loop der jaren wel uitgebreid met ondersteuning voor diverse programmeertalen en platformen, meldt Bleeping Computer.

Veelzijdig, cross-platform

Visual Studio is door die uitbreidingen ook te gebruiken om apps te maken voor mobiele besturingssystemen Android en iOS. Daarnaast zijn er crossplatformmogelijkheden via het opensourceframework .NET Core (tegenwoordig kortweg .NET genoemd). Toch ziet Microsoft geen - of niet genoeg - toekomst in Visual Studio op macOS.

Het besluit om de ontwikkelsoftware te schrappen voor Macs komt nog geen twee jaar nadat Microsoft het pakket flink heeft herzien. Voor de 2022-versie is de gebruikersinterface (GUI) aangepast aan macOS, is het prestatieniveau opgekrikt door optimalisatie voor Apples eigen ARM-processors (Apple Silicon) en is ondersteuning toegevoegd voor toegankelijkheidsfuncties in macOS.

Microsoft-alternatief

Microsoft stelt nu wel dat het Macs niet laat vallen. De softwarereus biedt namelijk nog andere opties voor ontwikkelaars die de computers van Apple gebruiken. Productmanager Anthony Cangialosi van Microsoft noemt de recent aangekondigde C# Dev Kit voor Visual Studio Code "en andere extensies".

In tegenstelling tot het veel langer bestaande Visual Studio is het gelijknamige gratis Code-product van Microsoft géén volwaardige ontwikkelomgeving (integrated development environment, IDE). Visual Studio Code is een lichter pakket dat veel minder diepgaande kennis van talen en hun context biedt. Dankzij extensies kan dit opensourcepakket wel wat meer veelzijdigheid krijgen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in