Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe Microsoft Teams twee keer sneller én 50% zuiniger is gemaakt

Gebruikers krijgen een nieuwe versie van Microsoft Teams die veel beter presteert en ook nog eens flink minder kost aan processorvermogen plus opslag- en geheugenruimte. Hoe? Door de communicatie-app in wezen helemaal op de schop te gooien; weg met legacy.
MS Teams met stofzuiger
© Microsoft
Microsoft

Microsoft claimt voor het nieuwe Teams een prestatieverdubbeling met tegelijkertijd een halvering van de resources die de app verbruikt. Het installeren van de vernieuwde software moet drie keer sneller gaan en het starten van de app maar ook het deelnemen aan videovergaderingen moet twee keer zo snel zijn. Daarbij heeft Teams nu 50% minder geheugenruimte nodig en neemt het 70% minder opslagruimte in beslag.

Wortels in 2015

Opvallende verbeteringen, zeker waar vernieuwde software vaak óf sneller óf zuiniger is. Maar Teams blijkt dan ook een opvallende interne constructie te hebben gehad. De relatief jonge Microsoft-app, die in maart 2017 is uitgekomen maar sinds 2015 is ontwikkeld, heeft sindsdien nogal wat veranderingen meegemaakt. Daaronder ook de enorme groei tijdens de eerste coronajaren, met wereldwijd plotse lockdowns en massaal thuiswerken.

"De gewoontes en verwachtingen van mensen voor online-vergaderingen zijn significant veranderd tijdens de pandemie", blogt Sumi Singh, corporate vice-president voor engineering van Microsoft Teams. Zij schrijft dat de vraag voor meer videomogelijkheden en de intensiteit van het app-gebruik toen enorm zijn toegenomen. "Terwijl wij eraan werkten om de backend infrastructuur voor aflevering van audio en video snel op te schalen, hebben we ook de client-side architectuur in Teams voor videorendering opnieuw gebouwd."

Oud, nieuw, maatwerk

Om de enorme groei bij te benen, zijn sommige zaken wat achtergebleven. Ook zijn dingen suboptimaal geworden door juist nieuwe toevoegingen. Zo blijkt Teams tot voor kort twee frameworks voor JavaScript-code tegelijk te laden en te draaien. Dit vanwege de geplande overstap van Angular JS naar het React-framework, die alleen nog niet volledig was doorgevoerd. Dat gaf de app dus extra ballast.

Naast die verandering is Microsoft voor de basis van Teams overgestapt van webapp-platform Electron naar WebView2. Die verandering scheelt aan opslag- en geheugenruimte doordat de communicatie-app daarmee resources deelt met Microsofts webbrowser Edge. Voor de gebruikersinterface van Teams is nu de eerdere maatwerkverzameling van apart gemaakte HTML- en CSS-controls vervangen door UI-controls van React Fluent.

Meer in aantocht

Behalve bovenstaande veranderingen hebben de Teams-ontwikkelaars van Microsoft nog diverse andere aanpassingen en optimalisaties doorgevoerd. Daaronder ook verbeterde security, meer open source en meer toegankelijkheidsopties voor mensen met een beperking. De blogpost van Singh geeft meer details over de nieuwe architectuur die Teams-gebruikers een vlotter werkende werk-app moet opleveren. Daarbij belooft zij dat er ook nog meer verbeteringen gaan komen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in