Overslaan en naar de inhoud gaan

Gartner: IT in 2021 moet verder gaan dan thuiswerken

Organisaties moeten de omslag maken van reageren op de coronacrisis naar het (weer) realiseren van groei. Daarbij spelen drie voorname techtrends, stelt onderzoeksbureau Gartner: mensen centraal stellen, locatie-onafhankelijk zijn, en veerkrachtige 'bezorging' van IT-middelen. De behoefte voor operationele flexibiliteit is nu groter dan ooit, en CIO's hebben moeite om hun organisaties aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Gartner poneert het sleutelwoord plasticiteit.
Britse premier Boris Johnson
© Gov.uk
Gov.uk

IT-onderzoeksbureau Gartner heeft een negental toptrends voor IT in 2021 geformuleerd. Deze zijn allen gelinkt aan de drie voorname thema's die op het eerste oog slechts om telewerken lijken te draaien. Dat is echter niet het geval, want organisaties moeten met hun IT verder gaan dan het huidige, door COVID-19 afgedwongen thuiswerken. Één van de IT-toptrends is 'anywhere operations', wat naast eindgebruikers ook klanten omvat én werknemers die IT- en business-diensten uitrollen en beheren. Daarbij zijn gedistribueerde infrastructuren de norm, en niet (langer) de uitzondering.

Gepaste combinaties

Gartner legt uit dat dit meer is dan simpelweg werken vanuit huis of virtuele interactie met klanten hebben. Het gaat om het faciliteren van "unieke, value-add experiences" die vijf kerngebieden beslaan. Dit zijn: collaboration en productiviteit, veilige toegang op afstand tot IT-systemen, cloud- en edge-infrastructuur, kwantificering van de digitale ervaring (voor werknemers en klanten), en automatisering om remote operations te ondersteunen. De IT-marktkenner voorspelt dat tegen het einde van 2023 zo'n 40 procent van de organisaties dit 'anywhere operations' toegepast zal hebben. Zij zijn dan in staat om geoptimaliseerde en gecombineerde (blended) ervaringen (van virtuele en fysieke interactie) te bieden voor klanten en voor werknemers.

Voor het goed neerzetten van ondernemingen voor de nabije toekomst moeten CIO's het IT-model van hun organisaties zien te transformeren. Gartner spreekt van een organisatorische plasticiteit om de onderneming op dynamische basis te kunnen vormen, en hervormen. Terwijl organisaties bezig zijn met de overgang van reageren op de wereldwijde coronacrisis naar het (weer) behalen van groei, moeten ze zich volgens Gartner dus richten op de drie kernthema's voor 2021. Dit zijn people centricity, locatie-onafhankelijkheid en veerkrachtige (resilient) delivery van IT-middelen.

Breed pallet

De negen toptechtrends van Gartner vormen een uitsplitsing hiervan en kunnen - in de juiste mix - de benodigde plasticiteit opleveren. "Bij elkaar genomen creëren deze trends een geheel dat groter is dan de individuele delen", stelt analist Brian Burke van Gartner "IT-leiders moeten besluiten welke combinatie van deze trends de meeste innovatie en strategie voor hun onderneming zullen aandrijven", aldus Gartner over de toptechtrends voor komend jaar. Voor klanten is hierover een rapport opgesteld, naast nog een gratis beschikbaar e-book. De negen IT-toptrends voor 2021 zijn: het Internet of Behaviours, Total Experience, Privacy-Enhancing Computation, Distributed Cloud, Anywhere Operations, Cybersecurity Mesh, Intelligent Composable Business, AI Engineering, en Hyperautomation.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in