Overslaan en naar de inhoud gaan

Diskettes eindelijk in de ban in Japan

Het heeft even geduurd, maar de Japanse overheid verplicht bedrijven en burgers niet langer om diskettes te gebruiken. De vereiste om antieke opslagmedia te gebruiken voor officiële overheidscommunicatie is dankzij wijziging van vierendertig verordeningen nu officieel passé.

floppy's
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

De Japanse minister voor Digitale Zaken, Taro Kono Taro, heeft in de zomer van 2022 al de oorlog verklaard aan wetten die burgers verplichten om diskettes en cd-roms te gebruiken om data te delen met de overheid. Die wettelijke verplichting moest afgeschafd worden, aldus de bewindsman die daarnaast nog meer moderne plannen voor digitalisering had.

1900 overheidsprocedures

Nu, begin 2024, is het er van gekomen. De Japanse overheid heeft nu wetswijzigingen aangekondigd waardoor achterhaalde disketteformaten, maar ook cd's en MiniDiscs, niet langer verplicht worden gesteld. Vóór deze recente herziening van de bureaucratische regels voor data-aanlevering waren er ongeveer 1900 overheidsprocedures waarvoor bedrijven en burgers dus de oude opslagmedia moesten hebben en gebruiken, meldt Ars Technica.

De té specifieke verplichtingen in die procedures waren niet alleen een last voor bedrijven en burgers. Deze overheidsregels stonden ook de eigen moderne digitalisering van Japan in de weg. Het flinke aantal van zo'n 1900 procedures was in 2022 al bekend; genoemd in een vergaderverslag (PDF, in het Japans) van de digitale werkgroep van de Japanse overheid.

Nog veel langer in de maak

De oorsprong van de nu gerealiseerde afschaffing van diskettes door de Japanse overheid ligt echter niet in 2022. Het verantwoordelijke ministerie van Economische Zaken, Handel en Industrie heeft eind december 2020 al het ‘Plan voor Brede Toetsing Regelgeving in het licht van de Digitale Principes’ aangekondigd. Dat plan voor doorlichten en moderniseren van overheidsprocedures is in juni 2020 vastgesteld door de Commissie Digitale Tijdelijke Administratieve Opsporing.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in