Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaans nucleaire systeem van floppy disks naar ssd

De Amerikaanse luchtmacht heeft één van zijn belangrijkste computersystemen geüpgraded. De computers die nucleaire installaties waarschuwen als ze hun kernraketten moeten lanceren, zijn overgestapt van floppy disks naar ssd's. De disks, uit de jaren '70, waren niet te hacken maar leidden ook tot bezorgdheid onder politici en anderen.

In de VS werd al jaren gediscussieërd over de betrouwbaarheid en toekomstbestendigheid van de stokoude floppy disks. Critici vonden het bizar dat het Amerikaanse leger leunt op 8-inch floppy disks om silo's met kernraketten aan te sturen. Lt. Col. Jason Rossi, verantwoordelijk voor het Strategic Communications Squadron, vond dat niet. "Het is de leeftijd die de beveiliging mogelijk maakt", zegt hij tegen defensiewebsite C4isrnet. "Je kan iets niet hacken als het geen ip-adres heeft." Rossi spreekt van een 'erg uniek systeem dat oud en erg goed is'. 

'Hele veilige ssd'

Het stokoude, onhackbare computersysteem is desalniettemin toch geüpgraded. Tegenover C4isrnet vertelt Rossi dat het betreffende Strategic Automated Command en Control System (SACCS) sinds de zomer ssd's gebruikt. De luchtmacht-officier spreekt van een 'heel veilige' methode maar wil uit veiligheidsoverwegingen geen details geven.

IBM-computer moet nog vervangen worden

Het SACCS draait overigens nog steeds op dezelfde IBM Series 1-computer. Eind 2017 zou die vervangen moeten zijn door een nieuwer apparaat, maar dat is niet gelukt. Rossi en een andere hoge legermedewerker vertellen de Amerikaanse defensiewebsite dat de luchtmacht nog steeds een opvolger zoeken. Volgens de medewerkers is het bestaande systeem geüpgraded. Details geven ze niet. 

Een bekende white hat hacker zei in 2016 dat het nucleaire systeem op stokoude computers juist een veilige keuze is. Hij noemde ze zeer robuust en bijzonder moeilijk te hacken, mits de pc's niet met het internet of andere netwerken verbonden zijn. Fysieke beveiliging van de ruimte waar de pc's staan en genoeg reserveonderdelen in huis hebben, is wat hem betreft belangrijker. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in