Beheer

Security
Floppy's

'Oud floppy-systeem voor aansturing kernwapens is prima plan'

Niets mis met antieke ICT voor het Amerikaanse nucleaire wapenarsenaal.

© Pixabay CC0 Public Domain
30 mei 2016

Niets mis met antieke ICT voor het Amerikaanse nucleaire wapenarsenaal.

Een bekende white hat hacker vindt het helemaal geen slecht idee dat de Amerikanen hun nuclaire wapensystemen nog altijd aansturen met antieke computers.

Vorige week ontstond nogal wat commotie rond een overheidsrapport over het gebruik van legacysystemen. Daaruit bleek dat de beveiliging en aansturing van de Amerikaanse kernwapens nog altijd afhankelijk zijn van IBM Series/1-computers met 8-inch floppy disks als opslag.

Die commotie is onterecht, meent Cris Thomas, een strateeg en white hat hacker van Tenable Network Security. Thomas is een autoriteit in hackerskringen. Hij stelt dat het gebruik van de oude computers het hacken ervan extra gecompliceerd maakt. Het is niet voor niets dat deze computers nog altijd worden gebruikt, want ze zijn zeer robuust. Bovendien is het slot op de deur van de computerruimte belangrijker dan de computers die er in staan, meent Thomas. Hij gaat er van uit dat de systemen voor de aansturing van de kernwapens 'air-gapped' zijn, ofwel volledig fysiek zijn gescheiden van internet of andere netwerken. Daarmee moet een kwaadwillende hacker al fysieke toegang hebben tot de systemen om er iets mee uit te kunnen halen.

Zorgen voor voldoende reservemateriaal

Thomas ziet dus niet veel kwaad in het gebruik van de legacysystemen, mits de beheerder regelmatig kopieën kan maken van de oude floppy disks en er voldoende reserveonderdelen aanwezig zijn. Ook moet de kennis over de software actief blijven en dat kan een probleem zijn. Er zijn al steeds minder mensen die COBOL of FORTRAN beheersen.  "Verder zijn er geen redenen waarom die systemen niet nog 40 jaar mee kunnen", maakt Thomas duidelijk op TechInsider.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.