Overslaan en naar de inhoud gaan

Kernwapens bestuurd met overjarige IT-systemen

Je moet er maar niet bij stilstaan, want het is behoorlijk eng. Het Amerikaanse leger coördineert de operationele taken rond zijn kernwapenarsenaal met een IBM Series/1 Computer die zijn gegevens opslaat op floppy disks. En dan wel de variant van 8 inch.
Opslagmedia
© CC BY 2.0
CC BY 2.0

We hebben het hier over technologie die in de jaren 70 van de vorige eeuw gloednieuw was. Maar inmiddels vraag je je af waar men de onderdelen vandaan haalt, en wie er überhaupt nog floppy's van 8 inch verkoopt als versleten exemplaren moeten worden vervangen. De 8-inch-floppy was de eerste in zijn soort, en kan in de ruimst bemeten variant maar liefst 1,2 megabyte opslag aan. Nog in de jaren 70 werd deze variant opgevolgd door de 5,25-inch-variant, en begin jaren 80 door de 3,5-inch-floppy. Nog voor de eeuwwisseling raakte het opslagmedium door de beperkte ruimte in onbruik.

Maar niet dus bij het Amerikaanse leger. Die heeft de 8-inch-floppy's nodig omdat het nog een IBM Series/1 gebruikt. Die 16-it-minicomputer werd in 1976 op de markt gebracht en maakte tot 1988 deel uit van IBM's assortiment. Het Amerikaanse leger moet tot de eerste klanten hebben behoord. Het geeft zelf aan dat het systeem 53 jaar in gebruik is. Het staat wel op de lijst om vervangen te worden. Dat moet eind volgend jaar een feit zijn.

Legacy begint te knellen

Het tot nog toe onbekende gegeven werd opgeduikeld door de Amerikaanse rekenkamer, het Government Accountability Office (GAO), in een onderzoek naar legacy bij de Amerikaanse overheid. En het blijkt niet eens het enige systeem dat Abraham gezien heeft, en ook niet het oudste. Meest opmerkelijke in de lijst is het gegeven dat het basissysteem met gegevens over belastingbetalers en voor vaststelling van de belastinghoogte en eventuele teruggaves worden bijgehouden op een systeem dat ongeveer 56 jaar oud is. Het gaat hier om een mainframetoepassing die is geschreven in assembleertaal, waarin het uitermate lastig schrijven en nog veel lastiger onderhouden is. Het ministerie van Financiën heeft nog geen plannen om dit systeem te vervangen.

De last van dergelijke en andere verouderde systemen begint steeds meer te knellen, concludeert het GAO in het rapport Federal Agencies need tot adress aging legacy systems. Van de 89 miljard dollar die de Amerikaanse overheid uitgeeft aan IT wordt nu 75 procent besteed aan beheer en onderhoud. Bij 5233 van de ongeveer 7000 IT-systemen resteert er helemaal geen geld voor vernieuwing. Het vernieuwingsbudget is ondanks groei van het IT-budget sinds 2010 met 7,3 miljard dollar teruggelopen doordat beheer en onderhoud een steeds groter deel claimen. Sinds 2010 - toen beheer en onderhoud 68 procent van het IT-budget opslokten - stegen de kosten van het in d elucht houden van systemen met 9 procent. Die stijging is niet ten einde. Volgend jaar wordt het aandeel beheer en onderhoud 77 procent, schatten de onderzochte overheidsinstellingen nu.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in