Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale kroongetuigen

We kennen het allemaal, foto's en video's waarvan je je moet afvragen of ze wel echt zijn. Echt in de zin van locatie, tijd, combinatie van beeld en geluid, enzovoorts. Om vals van echt te onderscheiden moet je soms tot grote hoogte gaan om achter de waarheid te komen. De NOS heeft zelfs een Nieuwsuur-serie met daarin onderzoek naar nepnieuws en aanverwanten.
zoekmachine
© Brave
Brave

Zo vond de BBC na maanden vorsen de gridline van een plek in Kameroen waar een video was geschoten van soldaten die mensen vermoord hadden. Door verder beelden te combineren kon men de exacte locatie achterhalen. Door verder satellietbeelden te vergelijken over de tijd met de video kon ook de tijd afgeschat worden. Door de schaduwlengte kon men op een paar weken nauwkeurig de datum bepalen. En zo verder.

Wat opvalt is dat beeld plus een normbeeld vanuit satellieten en andere onverdachte bronnen tezamen tot inzichten leiden. Maar wat nu als er alleen geluid is? Dan is er geen satelliet, maar wel achtergrondgeluid.  Deelnemers Jessica en Jaap hoorden direct in het TV-programma Kopen Zonder Kijken dat het huis wat voor hen gekocht was in Leidschendam stond, vanwege de drukke weg en de trein die ze hoorden, plus het feit dat ze een puzzelrit gemaakt hadden langs alle mogelijke locaties. Dus met geluid kun je wel degelijk locaties achterhalen met idiosyncratische geluiden op de achtergrond.

In veel geluidsopnames zit ook een ander soort achtergrondgeluid.  Dat is een lage brom van om en nabij de 50 Hertz.  Dit is de brom van de netspanning. Die brom komt op geluidsopnames via de netspanning zelf of omdat een opname-apparaat in de buurt is van de netspanning, zodat via Elektromagnetische interferentie de golven op de opname terechtkomen.

Die 50 Hertz is niet 100% stabiel en dat kan grote gevolgen hebben. Eerder blogde ik in AG Connect dat de oven er van achter kan gaan lopen. Dus deze wisselstroomfrequentie wordt nauwlettend in de gaten gehouden vanuit de energiesector.

Gebleken is dat de schommelingen in de 50 Hz-golven zo uniek zijn, dat ze daarmee een geluidsopname heel nauwkeurig van een datumtijdstempel kunnen voorzien.  Dus forensische labs nemen deze achtergrondruis al sinds jaar en dag op om zo geluidsopnames te kunnen dateren.

Zo kun je uitvissen of in een geluidsopname geknipt is, en van wanneer deze is.  Dit wordt al jaren in rechtszaken gebruikt om de echtheid van undercoveropnames te waarborgen.  Dus net als met beelden waarbij satellieten de stille getuigen zijn van hoe het echt zit, is de 50 Hertz bromtoon de digitale kroongetuige van het geluid.

MAGAZINE AG CONNECT

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (september 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in