Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese CIO's willen cloudregulering door EU

Honderden CIO's uit Europese landen, inclusief Nederland, vragen leden van het Europees Parlement in een brief om actie tegen cloudbedrijven. De CIO's zeggen financieel en praktisch last te ondervinden van de werkwijze van spelers als Microsoft en Oracle.
GAIA-X
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Volgens de Chief Information Officers die de brief ondertekend hebben, moet de EU de grote cloudbedrijven beter gaan reguleren om de industrie te verbeteren. De grote partijen gaan dat zelf namelijk niet doen, zo is de gedachte.

Prijspressie Oracle, Microsoft

Frustratie is er onder meer over Oracle, dat verschillende prijzen hanteert voor eigen en externe cloudomgevingen. Microsoft rekent ook hogere prijzen voor bedrijven die het Office-pakket gaan gebruiken op een externe cloud in plaats van op Microsofts eigen Azure-cloud.

Daarnaast zijn de CIO's ontevreden over het verdwijnen van de 'breng je eigen licentie'-programma's, waardoor Microsoft-gebruikende bedrijven nu meer betalen als ze willen migreren naar een cloud die niet van Microsoft is. Kostentechnisch is een non-Microsoft cloud dan duurder, omdat migrerende bedrijven dan dus nieuwe licenties moeten aanschaffen voor software zoals bijvoorbeeld Exchange.

Nederlandse CIO's tekenen mee

De brief aan het Europees Parlement, die is ingezien door The Registeris ondertekend door CIO-verenigingen uit verschillende EU-landen. Daar horen Duitsland, Frankrijk en België bij, maar ook Nederland. Het CIO Platform vertegenwoordigt naar eigen zeggen meer dan 130 leden, inclusief ministeries, verzekeraars, energiebedrijven en gemeenten. 

De CIO's vragen de leden van het Europees Parlement om juridische stappen te zetten om een einde te maken aan de lock-ins van cloudbedrijven. Een woordvoerder van de Duitse VOICE CIO-groep zegt tegen The Register dat bedrijven wat betreft keuzevrijheid uit clouddiensten 'met hun rug tegen de muur staan.' Bedrijven zeggen vaak ook niet aan EU-wetgeving te kunnen voldoen omdat ze verplicht moeten samenwerken met Amerikaanse bedrijven, die zich niet aan de Europese AVG-privacywet houden.

Zorgen spelen al jaren

De onvrede van Europese CIO's via een brief aan het Europees Parlement komt niet uit de lucht vallen. CIO's klagen al jaren over de omgang met grote aanbieders van ICT. In 2019 lieten leden van het Nederlandse CIO Platform zich al uit over uiteenlopende conflicten en in datzelfde jaar vond er ook een gesprek plaats op EU-niveau. De Rijksoverheid in Nederland lag ook jarenlang overhoop met Oracle over machtsverhoudingen en softwarelicenties.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in