Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Oracle-strategie

'Rijksoverheid al 4 jaar in de clinch met Oracle'

Miljardenclaim van Oracle, relatie tussen Rijk en IT-hofleverancier verzuurd.

Oracle-CEO Safra Catz © Oracle
15 oktober 2019

Miljardenclaim van Oracle, relatie tussen Rijk en IT-hofleverancier verzuurd.

De Rijksoverheid ligt al sinds 2015 overhoop met Oracle, waarbij meerdere ernstige conflicten de relatie met de Amerikaanse techreus hebben verzuurd. Zo zou de IT-leverancier hebben gedreigd met een boete van 2,3 miljard euro voor oneigenlijk gebruik van zijn software voor acht ministeries en overheidsdiensten, onthult het FD. Deze claim zou zijn afgekocht met een schikking van enkele miljoenen, maar dit is niet de enige aanvaring.

Naast de miljardenclaim, die volgens anonieme bronnen van het FD in den minne is geschikt, zijn er nog andere incidenten die de relatie tussen leverancier en klant hebben aangetast. Zo zou Oracle ook claimen dat de Rijksoverheid vanaf dit jaar moet gaan betalen voor Java. Die software, afkomstig van het overgenomen Sun Microsystems, is open source en gratis beschikbaar. Gebruik van Java is echter niet per definitie gratis.

Interne waarschuwing tegen Oracle

Oracle wil zakelijke gebruikers factureren voor lange termijn ondersteuning van het door hun gebruikte Java en biedt daarvoor abonnementen. Verder is met ingang van april dit jaar betaling verschuldigd voor security-updates voor oudere Java-versies. De Nederlandse Rijksoverheid wordt ook gezien als een zakelijke klant en zou dus vanaf 2019 moeten betalen voor Java, blijkt uit onderzoek van het FD. De financiële krant heeft gesproken met direct betrokken adviseurs en overheidsfunctionarissen. Deze ingewijde bronnen hebben onthuld dat de relatie zelfs zo erg is verzuurd dat het Rijk heeft gedreigd om naar de rechter te stappen.

Verder zou er zo'n drieënhalf jaar geleden binnen de Rijksoverheid een waarschuwing tegen Oracle zijn rondgestuurd. De ambtelijke top heeft toen de diverse ministeries en overheidsinstanties gewaarschuwd om niet te vertrouwen op mondelinge toezeggingen van Oracle-medewerkers, schrijft het FD. Mondelinge afspraken zouden namelijk kunnen stuiten op de bedrijfstactiek om zoveel mogelijk geld te halen uit klanten.

Hoog inzetten vóór onderhandeling

Volgens de vertrouwelijke memo is de routineuze tactiek van Oracle om te dreigen op basis van incompliance en om mogelijke licentieproblemen zo groot mogelijk te maken. Daarna kan er vanaf zo'n opgeklopt probleem voor softwarelicenties en de dreigende torenhoge kosten daarvoor worden onderhandeld. De uitkomst kan dan een relatief meevallend bedrag zijn voor de geschrokken afnemer, maar is daarmee geen laag bedrag.

Oracle's claim van 3,2 miljard euro bij de Rijksoverheid is in november 2017 uitgekomen op een betaling van "enkele miljoenen", aldus vier bronnen van het FD. Deze schikking is bereikt met steun van ingeschakelde externe adviseurs en advocatenkantoor Stibbe. Deze affaire heeft geleid tot de inrichting van een kenniscentrum voor de Rijksoverheid waar verschillende ministeries hun inkoopervaring kunnen bundelen en zo gezamenlijk kunnen optreden naar dergelijk leveranciersgedrag. Oracle stelt in een verklaring dat deze licentiediscussie twee jaar geleden "tot tevredenheid van zowel de Rijksoverheid als Oracle" is afgerond.

CIO's klagen over cowboypraktijken

Recent hebben CIO's van ruim honderd grote organisaties in Nederland hun beklag gedaan over deze en soortgelijke praktijken van grote IT-leveranciers. De beschuldigde techreuzen omvatten naast Oracle ook Microsoft, IBM en SAP. Deze bedrijven zouden wurgcontracten hanteren, licentievoorwaarden wijzigen, dreigen met audits, extreme betalingseisen opleggen en geheimhoudingsverklaringen afdwingen.

Softwaregebruikende bedrijven, instellingen en overheidsorganisaties lijden onder deze standaardaanpak van leveranciers die effectief onvermijdelijk zouden zijn. De klagende chief information officers spreken van cowboypraktijken door grote Amerikaanse en ook Europese IT-bedrijven. Deze leveranciers zijn volgens de klagende klanten "agressief" en "extreem klantonvriendelijk".

Klant zijn en blijven

De voornaamste klacht is het monopolistisch genoemde gedrag van grote softwareproducenten, die weten dat hun klanten niet zomaar naar een concurrent kunnen gaan. Oracle stelt in zijn verklaring naar aanleiding van de onthulling dat het al jaren in de clinch ligt met de Rijksoverheid dat die afnemer een belangrijke klant is en blijft. "Zoals bij iedere zakelijke relatie zijn er lopende en regelmatige onderhandelingen over een reeks aan zaken", laat een woordvoerder weten aan het FD.

2
Reacties
Bop 25 oktober 2019 18:51

Ze kunnen er misschien 'niet zomaar van af'.
Maar er komt een moment dat ze kunnen kiezen, en dan dit soort vampieren graag een trap de deur uit geven.

Guus Krabbenborg 15 oktober 2019 17:10

In de huidige IT wereld draait alles om vertrouwen. Maar niet elke leverancier heeft dat goed begrepen.

Verstandige leveranciers hebben een officiele gebruikersvereniging of zijn bezig deze nu op te richten. Eentje die zij serieus nemen - die klanten betalen immers hun auto, huis en vakanties?

Zij onderscheiden zich door transparantie en eenvoud in hun pricing. Zij hanteren plafonds voor hun jaarlijkse prijsstijgingen. Die plafonds staan beschreven in eenvoudig contracten van beperkte omvang, die ook voor niet-juristen leesbaar en te begrijpen zijn! Bovendien leggen zij alle voorgenomen (prijs-)veranderingen van enige importantie altijd eerst ter goedkeuring aan hun gebruikersvereniging voor.

En verstandige gebruikers? Die kopen voortaan alleen nog maar van verstandige leveranciers....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.