Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigen cloud voor Microsoft in Duitsland

Microsoft gaat met twee Duitse datacenters zelf clouddiensten direct aan klanten in de EU aanbieden. Eerder was vanwege Duitse databeschermingsvereisten een strategische samenwerking met Deutsche Telekom gesloten. Die telecomleverancier dient daarbij als formele beheerder van het cloudaanbod. Deze constructie met een data-regent (data trustee) wordt komend jaar beëindigd.
© Pixabay
Pixabay

Microsoft onthult dat zijn twee nieuwe cloudregio's voor Europese klanten worden ingezet om in een directe relatie met klanten clouddiensten aan te bieden. Het gaat om datacenters in Berlijn en Frankfurt, die vanaf eind komend jaar operationeel moeten zijn. Microsofts clouddienst Azure debuteert dan en wordt gevolgd door Office 365 in het eerste kwartaal van 2020. Later dat jaar wordt ook Microsofts ERP- en CRM-aanbod Dynamics vanuit de Duitse datacenters geboden.

Duitse deal

"De nieuwe clouddatacenterregio's in Duitsland zullen een consistente ervaring leveren, ondersteund door robuuste policies, controls en systemen die helpen om klantendata veilig te houden", meldt Microsoft in de aankondiging. De leverancier stelt hierbij dat het nieuwe cloudaanbod klanten ook helpt om te voldoen aan lokale en regionale wet- en regelgeving voor databescherming. "Inclusief het nastreven van Cloud Computing Compliance Controls Catalogue (C5) certificatie in Duitsland."

Nog geen drie jaar terug heeft Microsoft juist vanwege strenge Duitse vereisten een strategische samenwerking gesloten met Deutsche Telekom. Clouddiensten werden daarbij geleverd via dochter T-Systems van die telecomaanbieder zodat het juridisch niet in Amerikaanse handen was. Naast zorgen over directe spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA speelde daarbij ook Europese twijfel aan de uiteindelijk ongeldig verklaarde Safe Harbor-overeenkomst tussen de EU en de VS.

'Niet flexibel genoeg'

De door Microsoft toen opgezette Duitse cloud is dan ook geïsoleerd van het wereldwijde cloudnetwerk van de software- en cloudfirma. Toegang tot klantendata werd beheerd door de Duitse data trustee. "In de loop van de afgelopen drie jaar zijn de behoeften van klanten verschoven", stelt de Amerikaanse leverancier nu. "De isolatie die Microsoft Cloud Germany biedt, legt beperkingen op aan mogelijkheden om te voldoen aan de door klanten nu gewenste flexibiliteit en consistentie."

Wat vereisten voor databescherming betreft, noemt Microsoft de opgenomen AVG-clausules in zijn cloudcontracten. De relatie met Deutsche Telekoms' dochter T-Systems wordt niet expliciet genoemd, maar volgens de Britse ICT-nieuwssite The Register wordt deze nu beëindigd. De Duitse telecomaanbieder wil deze cloudklanten wel zelf behouden biedt daarvoor een portfolio aan diensten, meldt de Duitse techsite Heisse.

Migratie-opties voor cloudklanten

Microsoft geeft aan dat nieuwe klanten niet meer terecht kunnen bij de apart opgezette Duitse cloud. "Bestaande klanten kunnen de huidige clouddiensten die nu beschikbaar zijn blijven gebruiken." Hierbij zal Microsoft nog wel "de benodigde security-updates" bijhouden. Deze formulering lijkt op een stilstand te wijzen wat nieuwe mogelijkheden en functionaliteit betreft. Microsoft sluit de aankondiging af met de mededeling dat het migratiediensten biedt aan bestaande gebruikers van zijn Duitse cloud. Later dit jaar komen er meer details beschikbaar over de migratie-opties.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in