Overslaan en naar de inhoud gaan

AVG-dekking Microsoft wordt wereldwijd

Windows- en cloudreus Microsoft past de Europese privacywetgeving AVG (GDPR in het Engels) wereldwijd toe. "Wij geloven dat privacy een fundamenteel mensenrecht is", kondigt Microsofts privacytopvrouw Julie Brill aan.
Privacy
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Het Amerikaanse ICT-bedrijf prijst in zijn aankondiging het "sterke leiderschap van de Europese Unie" en bestempelt de AVG als een belangrijke stap voor privacyrechten, in Europa en over de hele wereld. Bij de officiële ceremonie in Brussel aanstaande vrijdag voor de inwerkingtreding van de AVG geeft Microsoft acte de présence.

Verantwoordelijkheid en vertrouwen

Online-privacy en goede bescherming van kostbare persoonsgegevens is steeds belangrijker in het licht van meer en meer 'online levende' mensen en tech-afhankelijke bedrijven, zo stelt Microsoft. Mensen de mogelijkheid en macht geven om hun eigen gegevens beter te beheren, hoort hier ook bij. Bedrijven die data vergaren, beheren en gebruiken hebben een grote verantwoordelijkheid, poneert Microsoft.

De software- en cloudaanbieder stipt aan dat privacy het fundament is voor vertrouwen. "We weten dat mensen alleen technologie gebruiken die zij vertrouwen." De relatief oudgediende ICT-leverancer (in vergelijking met jongere techtitanen als Facebook en Google) heeft in het verleden ook zo zijn vertrouwenscrisissen gehad en spreekt dus uit eigen ervaring. "Uiteindelijk wordt vertrouwen geschapen wanneer mensen er zeker van zijn dat hun persoonlijke data veilig is en wanneer ze een duidelijk begrip hebben van hoe en waarom die data wordt gebruikt."

Heel de AVG? Nee.

Overigens past Microsoft de AVG niet één-op-één internationaal toe voor al zijn klanten en gebruikers. Het bedrijf kondigt aan dat het "de rechten in het hart van de GDPR" uitbreidt naar alle consumentklanten die het wereldwijd heeft. Het gaat specifiek om de rechten voor zogeheten 'data-onderdanen', de Data Subject Rights. Die bepalingen van de AVG geven mensen het recht om te weten welke informatie van ze vergaard wordt, plus rechten om die gegevens aan te passen, te wissen en te exporteren naar elders. "Ons privacydashboard geeft gebruikers de tools die ze nodig hebben om grip op hun data te krijgen", meldt Microsoft.

Verder heeft het bedrijf nog wel de verplichting om te voldoen aan andere wetgeving, zoals in de Verenigde Staten de datavorderingsverplichtingen van de CLOUD Act (Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act). Die gauw doorgevoerde cloudwet is vorige maand meegelift als aanhangsel aan een omvangrijk wetsvoorstel voor overheidsuitgaven. Deze nieuwe wet verplicht Amerikaanse bedrijven om dataverzoeken van de overheid te honoreren, wat Microsoft dan ook heeft gedaan in een langlopende juridische strijd om vordering van gebruikersdata die stond opgeslagen in Ierland.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in