Innovatie & Strategie

Cloud
Cloud Act

Moet Microsoft nu wel clouddata afstaan?

Justitie in de VS eist in een verse vordering aan Microsoft data die staan opgeslagen in Ierland. Een net aangenomen cloudwet herstart een cloudzaak die al jaren sleept.

4 april 2018

Justitie in de VS eist in een verse vordering aan Microsoft data die staan opgeslagen in Ierland. Een net aangenomen cloudwet herstart een cloudzaak die al jaren sleept.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie ziet zijn datavordering gestaafd door een nieuwe cloudwet in de Verenigde Staten. De CLOUD Act is afgelopen week stilletjes aangenomen, als aanhangsel aan een omvangrijk wetsvoorstel voor overheidsuitgaven. Dit snijdt de pas af voor de juridische strijd met Microsoft over de vordering van 'buitenlandse data', wat inmiddels bij het Hooggerechtshof terecht was gekomen.

De langlopende rechtszaak, vanwege Microsofts verzet tegen de oorspronkelijke datavordering, kent een fundamentele aard. Het gaat erom of Amerikaanse autoriteiten wel of niet data mogen opvragen die zich buiten de landsgrenzen bevinden. Microsoft heeft - tot op heden met succes - geargumenteerd dat digitale huiszoekingsbevelen volgens de ‘Stored Communications Act’ uit 1986 niet reiken tot in het buitenland.

'Irrelevant geworden'

Justitie in de VS ziet dit anders en heeft hoger beroep gezocht. Deze zaak is uitgekomen bij het hoogste hof in de VS, die zich er nog over moet buigen. Wat Justitie betreft, is dit nu niet meer nodig. De vers aangenomen CLOUD Act (Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act) is namelijk specifiek opgesteld om deze heikele juridische kwestie te tackelen. Het Amerikaanse ministerie heeft dan ook tegelijk met een nieuwe datavordering aan Microsoft een annuleringsverzoek ingediend bij het Hooggerechtshof. In de motie argumenteert Justitie dat de zaak irrelevant is geworden door de CLOUD Act, meldt The Register.

Microsoft lijkt nu dus toch te moeten zwichten voor de vordering van data die zich in het buitenland bevindt. Het gaat specifiek om e-mails die staan opgeslagen in een Microsoft-datacenter in Ierland en die van een verdachte in een drugszaak zijn. Windows-maker en cloudaanbieder Microsoft heeft eerder positief geblogd over de komst van de CLOUD Act, meeliftend op het wetsvoorstel voor overheidsfinanciering. De cloudwet biedt namelijk een oplossing voor het lastige en slepende juridische conflict over buitenlandse data, aldus hoofdjurist en president Brad Smith.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
5
Reacties
Jan van der Zanden 07 april 2018 22:05

De hamvraag is natuurlijk wat Dropbox en GooglDrive nu gaan doen om toch te voldoen aan de Europese AVG. Anders is mogelijk het grootste deel van hun business in EU in gevaar.

Martin Stevense 07 april 2018 11:24

Gelukkig is er een betere oplossing: gebruik een cloud-/hosting-leverancier die bijvoorbeeld alleen in Europa actief is. Sluit een overeenkomst waarin overname door een andere onderneming reden kan zijn voor beëindiging van de overeenkomst, zeer gebruikelijk in dit soort overeenkomsten. Het biedt geen 100% bescherming, maar wel een betere bescherming dan enige overeenkomst met een bedrijf dat is gevestigd in de VS, of een vestiging heeft in de VS.
Trouwens, is het al iemand opgevallen dat dit betekent dat het voor Amerikaanse bedrijven dan onmogelijk is om de AVG/GDPR te volgen? Theoretisch kan het zo zijn dat een Europese of bijvoorbeeld privacy-waakhond Microsoft o.i.d. aanklaagt omdat zij data vanuit Ierland lekken naar de VS (conform het artikel). Over anderhalve maand is dat strafbaar. Ik ben benieuwd naar de boete die opgelegd gaat worden door de ene overheid (EU) als gevolg van de vraag van een andere overheid (VS).

Arthur 04 april 2018 19:14

Het gevaar is niet wat ze wel van je weten, maar hoe ze het mogen en kunnen gebruiken. Straks gaan ze bij verstek veroordelen voor iets wat je op grond van je data-verkeer zou kunnen doen.... Als zijnde er is een kans dat en voorkomen is beter dan genezen... Dus stel dat ik wil stemmen op een partij die hun niet aanstaat, dan loop ik het gevaar dat ze mijn e-mail gaan doorspitten op verdenkingen in de toekomst.... Deze gedachte is zo gek nog niet en is het de duistere kant van al het mooie wat de cloud ons te bieden heeft!

Bonno Bloksma 04 april 2018 13:28

Oops, dat had allemaal juist andersom moeten staan. negeer het bovenstaande maar, dat is het eenvoudigste.

Bonno Bloksma 04 april 2018 13:25

Ok, dat betekend dat bij deze de "Safe Haven" verklaring overboord kan. Data van Nederlandse bedrijven bij een cloud partij die Amerikaanse banden heeft is ten alle tijde NIET VEILIG.
Microsoft , Google, Amazon kunnen allemaal wel stoppen met verklaren dat hun data veilig staat. De Amerikanen hebben zojuist dus gewoon bij wet besloten dat zij alle data ter wereld mogen opvragen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.