Overslaan en naar de inhoud gaan

Von der Leyen stelt adviesorgaan over AI voor op G20-top

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft voorgesteld om een mondiaal adviesorgaan op te richten dat zich buigt over de mogelijkheden maar ook gevaren van kunstmatige intelligentie (AI). De Duitse politica heeft een orgaan in gedachten dat vergelijkbaar is met het VN-klimaatpanel IPCC, zo legde ze gisteren uit tegen het einde van de G20-top in India.

EU-voorzitter
Ursula Von der Leyen

"De cruciale vraag is hoe we een snel veranderende technologie kunnen benutten", zei Von der Leyen. "Het is veelzeggend dat zelfs de makers en uitvinders van AI de politiek oproepen om regels te maken."

De mogelijke gevaren van kunstmatige intelligentie zijn al langer onderwerp van debat. Zo wordt gevreesd dat technologie als de tekstgenerator ChatGPT of Googles software Bard kan worden gebruikt om nepinformatie te produceren en te verspreiden.

Moratorium van zes maanden

In maart stelden verschillende vooraanstaande figuren uit de techwereld, zoals Tesla-baas Elon Musk en Apple-medeoprichter Steve Wozniak, een moratorium van minimaal zes maanden voor op de ontwikkeling van krachtige AI. Dit zou de industrie de tijd geven om veiligheidsnormen vast te stellen voor de ontwikkeling van AI en om mogelijke schade als gevolg van de risicovolste AI-technologieën te voorkomen.

Experts van het IPCC, dat Von der Leyen noemde als model voor een AI-orgaan, inventariseren elke vijf tot zeven jaar de stand van de wetenschappelijke kennis over klimaatverandering. Voor veel landen, waaronder Nederland, vormen de IPCC-rapporten een belangrijke basis voor politieke beslissingen op het gebied van klimaatverandering.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 11 september 2023

Von der Leyen vormt het levende bewijs dat je met fraude in de wetenschap ver kunt komen, bijvoorbeeld in de europese politiek, zie bijvoorbeeld https://vroniplag.fandom.com/de/wiki/Ugv
Wat nederlandse plagiaat voorbeelden:
https://www.tilburguniversity.edu/sites/default/files/download/Uitspraak%202021.30%20-%2025%20november%202021.pdf
https://www.organisatiegids.universiteitleiden.nl/binaries/content/assets/ul2staff/organisatiegids/universitaire-commissies/cbe/uitspraken-cbe/fraude/uitspraak-2020-037.pdf
https://www.rug.nl/education/laws-regulations-complaints/cbe/uitspraken/2023/z23002976-fraude.pdf

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in