Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese AI-Act behaalt grote meerderheid

Een grote meerderheid van het Europees Parlement heeft het voorstel voor AI-wetgeving donderdag goedgekeurd. Met de regels moeten schendingen van mensenrechten en discriminerende algoritmes worden voorkomen.
Privacy, GDPR
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Rapporteur Dragos Tudorache noemde volgens NU.nl de stemming heel belangrijk. "Het is voor het eerst in de wereld dat AI wordt gereguleerd. Dit betekent dat Europa de leiding kan nemen om mensen centraal te stellen bij het gebruik van AI. En dat we dat op een betrouwbare en veilige manier doen."

Het voorstel kreeg 84 stemmen voor en zeven tegen. Het eerste concept van de Europese richtlijnen voor AI werd in april 2021 gelanceerd. Nu het Europees Parlement heeft ingestemd kan het overleg met de Europese Raad beginnen beginnen. Onder meer Bits of Freedom heeft positief gereageerd op de uitslag van de stemming.

Innovatie in Europa

De AI Act is een van de maatregelen waarmee de Europese Unie de achterstanden wil inhalen. De dominantie van China en de Verenigde Staten op de datamarkt betekent niet alleen dat Europa weinig grip heeft op hoe er met data wordt omgesprongen, maar ook dat er geld wordt misgelopen. De AI Act moet uiteindelijk gaan zorgen voor innovatie in Europa. Wat de GDPR, in Nederland vertaald als de AVG, betekende voor data, moet de AI Act gaan betekenen voor kunstmatige intelligentie.

Voor burgers moet altijd duidelijk zijn dat ze met AI te maken hebben wanneer ze met chatbots spreken. Daarnaast moeten bedrijven en ontwikkelaars transparant zijn over het gebruik van kunstmatige intelligentie en duidelijk maken hoe de AI-systemen werken. 

Er zijn nog enkele twijfels over de AI Act. Twaalf 'rapporteurs' die betrokken waren bij het opstellen van de Europese AI Act schreven eind maart een alarmerende brief aan EU-voorzitter Ursula von der Leyen waarin stond dat er specifieke regels moeten komen om de ontwikkeling van AI-modellen als ChatGPT te sturen in een richting die de mens centraal stelt, veilig en betrouwbaar is.

Topconferentie

Een van de voorstellen die de rapporteurs deden, is dat Von der Leyen en de Amerikaanse president Joe Biden gezamenlijk een wereldwijde topconferentie over kunstmatige intelligentie organiseren. Daar zou er samen besloten moeten worden over een conceptvoorstel voor een aantal beleidsprincipes voor de ontwikkeling, controle en toepassing van krachtige AI.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in