Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese AI Act nu al achterhaald, vrezen opstellers zelf

Twaalf 'rapporteurs' betrokken bij het opstellen van de Europese AI Act, allemaal leden van het Europees Parlement, hebben een alarmerende brief geschreven aan EU-voorzitter Ursula von der Leyen dat er specifieke regels moeten komen om de ontwikkeling van AI-modellen als GPT te sturen in een richting die de mens centraal stelt, veilig en betrouwbaar is.
European parliament
© Shutterstock
Shutterstock

De aanleiding voor de brief is de brandbrief van The Future of Life van eind maart, die werd ondersteund door en groot aantal prominenten uit wetenschap en bedrijfsleven. De Europarlementariërs zeggen een deel van de punten in die brief te onderschrijven, maar niet de paniekerige toon die eruit spreekt.

Maar wat wel duidelijk is volgens de twaalf, is de noodzaak voor politieke aandacht aangezien dit type krachtige kunstmatige intelligentie zich nu snel ontwikkelt.

Een van de voorstellen die de rapporteurs doen, is dat Von der Leyen en de Amerikaanse president Joe Biden gezamenlijk een wereldwijde topconferentie over kunstmatige intelligentie organiseren. Daar zou er samen besloten moeten worden over een conceptvoorstel voor een aantal beleidsprincipes voor de ontwikkeling, controle en toepassing van krachtige AI.

Verder doen de twaalf een beroep op de Trade and Technology Council (TTC), de regeringen van democratische landen en bedrijven en AI-gerichte kennis- en onderzoeksinstituten om in de aanloop naar deze conferentie voorbereidingen te treffen die het opstellen van deze principes mogelijk maken.

De rapporteurs erkennen dat het werk aan de AI Act nog altijd niet is afgerond. Maar de recente ontwikkeling is wel een reden om even pas op de plaats te maken en te evalueren of de huidige set regels in ontwikkeling, wel voldoende is voor het toezicht op de ontwikkeling van deze krachtige AI-toepassingen. Of dat er aangescherpte regels nodig zijn. Zij stellen dat het belangrijk is dat de AI Act goed in elkaar steekt, omdat deze hoogstwaarschijnlijk ook als een blauwdruk gaat gelden voor regelgeving buiten Europa.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in