Overslaan en naar de inhoud gaan

GitHub-CEO: Europese AI Act moet niet voor open source gelden

Vanuit Europa wordt hard gewerkt aan de AI Act, een verordening die kunstmatige intelligentie (AI) reguleert. Maar Thomas Dohmke, CEO van GitHub, pleit ervoor om die regelgeving niet te laten gelden voor opensource-ontwikkelaars. Zij hebben namelijk niet de mogelijkheden die grote bedrijven wel hebben om te zorgen dat zij aan de regels voldoen.
GitHub octocat
© GitHub
GitHub

De bedoeling vanuit Europa is dat de AI Act hetzelfde voor AI wordt als de GDPR (AVG in het Nederlands) voor data betekent. Niet alleen moet het nieuwe wetsvoorstel de risico's van AI-inzet aanpakken, maar ook moeten data-pools en innovatie binnen Europa blijven. Dit om te voorkomen dat het wegvloeit naar dominante landen als China en de Verenigde Staten.

'Hoog-risico' AI

De wettelijke verplichtingen gaan alleen gelden voor 'hoog-risico'-AI-systemen, zo maakte de rijksoverheid afgelopen december bekend. Gewone, minder risicovolle toepassingen met kunstmatige intelligentie vallen dus niet onder de nieuwe AI-wet. Maar GitHub-topman Dohmke vindt dus dat opensource-ontwikkelaars ook een uitzondering moeten krijgen.

Open source is volgens hem namelijk een drijvende kracht achter zowel overheden als bedrijven, zo zei Dohmke tijdens de Open Source Policy Summit in Brussel. Ook is het volgens Dohmke "het hart van Europese waarden", omdat open source ervan uitgaat dat "alles beter kan zijn door samen te werken", schrijft The Register op uit zijn mond.

De nieuwe wetgeving gaat volgens de GitHub-CEO een precedent stellen voor hoe de wereld met AI omgaat, en dat precedent moet eerlijk en gebalanceerd zijn voor de opensourcegemeenschap. "De nalevingslast moet liggen bij bedrijven die de producten maken. Opensource-ontwikkelaars zijn vaak slechts vrijwilligers. Velen van hen hebben twee banen. Ze zijn zowel hobbyisten als wetenschappers, zowel academici als doctoren, zowel professors als universiteitsstudenten, en ze kunnen vaak niet profiteren van hun bijdragen. En ze hebben zeker geen grote budgetten of hun eigen compliance-afdeling."

Nog volop in de maak

Vooralsnog is de AI Act nog niet definitief. Afgelopen december is al wel een akkoord bereikt over het voorstel onder Europese ministers die verantwoordelijk zijn voor telecommunicatie. Nu ligt het voorstel bij het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in